Durven jouw mensen eigenlijk wel te dromen?

Wanneer we in ons leven te maken krijgen met veranderingen buiten onze invloedsfeer om, zijn we daar vaak niet blij mee. Op persoonlijk vlak, zoals een verbroken relatie of verandering in gezondheid. Maar ook zakelijk, bijvoorbeeld bij een reorganisatie op het werk. Omdat we niet zelf aan het stuur staan, overkomt het ons. Waar de invloed laag is, verhoogt het gevoel van machteloosheid. En als we èrgens ongelukkig en onzeker van worden, is het wel machteloosheid …

 

Van professionals mag je persoonlijk leiderschap verwachten

Wanneer je als directie een reorganisatie doorvoert binnen jouw organisatie, vraag je van je leidinggevenden en professionals om zich proactief en met veerkracht op te stellen. Om persoonlijk leiderschap te tonen. En dat mag je ook best van ze vragen, want we hebben het hier over hoogopgeleide en goed presterende professionals. Wat overigens niet wil zeggen dat ze hierin niet wat hulp kunnen gebruiken. Hulp die jij ze als directie kan bieden! Simon Sinek beschrijft in zijn boek “Leaders eat Last” het fenomeen van de Cirkel van Veiligheid en hoe dit ons gedrag bepaalt. Wanneer wij binnen die cirkel zitten en bescherming genieten van fijne collega’s, een uitdagend strategisch kader en sterk leiderschap kunnen wij onze talenten en energie gebruiken om ons werk zo goed mogelijk te doen. Wanneer deze cirkel wordt verbroken, bijvoorbeeld door een conflict op het werk of door een onzekerheid zoals een reorganisatie, gaan we echter in de zelfverdedigingsstand. En verdwijnt letterlijk onze positieve blik op de toekomst. Wanneer je als directie aan jouw leidinggevenden en professionals vraagt om leiderschap te nemen over hun toekomst in een tijd dat je die als werkgever eigenlijk niet meer kunt garanderen, vraag je ze dus eigenlijk om iets onmogelijks te doen. Maar de twee uitersten – wegvluchten voor onzekerheid en de eerste de beste baan aannemen of als een bang hertje, al dan niet gepamperd met een fantastisch sociaal plan, in de koplampen van de aanstormende auto blijven zitten – zijn ook niet wat je jouw mensen gunt.

 

Persoonlijk leiderschap: Dromen | Doelen | Realisatie

Wat je jouw mensen waarschijnlijk gunt, is dat ze deze verandering kunnen omzetten in een kans. Een kans om een stap te zetten in persoonlijke èn loopbaanontwikkeling. Realiseer je dat persoonlijk leiderschap gaat via dromen, naar doelen en uiteindelijk realisatie. Om te dromen moet je je veilig voelen. En misschien ook wel geïnspireerd, want wij zijn dat als volwassenen niet altijd meer gewend. Zoek met jouw mensen naar wat zij nodig hebben om hier weer aan toe te kunnen geven. En gebruik jouw eigen leiderschap om hen te motiveren, te steunen en aan te moedigen om niet te blijven zitten. Veer mee wanneer er emotie is maar durf streng te zijn wanneer jouw mensen zich gedragen als slachtoffers. En schakel hulp in bij het begeleiden van jouw mensen. Op maat gesneden, omdat geen mens hetzelfde is. Want alle rollen zelf vervullen als leidinggevende is waarschijnlijk, zelfs voor jou, teveel gevraagd. Kortom: heb jij jouw mensen al de juiste omstandigheden geboden om de beste versie van zichzelf te zijn?


Terug naar overzicht
Deel deze informatie

"Alleen ga je sneller, samen kom je verder."

Wil je elke maand Inn-spiratie in je mailbox? Abonneer je dan op Inn-houd. Onze maandelijkse nieuwsbrief met artikelen over teamontwikkeling en leiderschap.

  • gratis inzichten
  • gratis toepassingen
  • gratis ideeën

Het bouwen van een sterk team is het tofste werk wat er is. Maar soms ook best ingewikkeld. In Inn-houd delen we maandelijks praktische tips en tools.

Inn-spirerende artikelen. Dat is Inn-houd!

Wil je weten wat we voor je kunnen betekenen?

Wil jij aan de bak en denk je dat onze werkwijze bij jou past? Stuur ons een bericht en je hoort heel snel van ons.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.