Over ons

Toen ik, Annelies, op mijn 21e in mijn eerste leidinggevende functie terecht kwam, vond ik dat een enorme eer. Wat gaaf dat men mij deze verantwoordelijkheid gaf! Maar ik kwam er al snel achter dat het ook een heel pittige rol is. Eenzaam zelfs bij vlagen, want je staat er als leidinggevende nog al eens ‘precies tussen in’.

Het goed willen doen

Organisatiebelangen, teambelangen, individuele belangen. Van al die partijen. Hoe ga je daar mee om? Hoe beïnvloed je effectief en constructief? Hoe zorg je dat je koers houdt? En dat je niet ‘voor de troepen uit loopt’? Hoe buig je jouw invloed zo dat anderen er sterker van worden? En ben je daarmee “Een leider die je wilt volgen”? Theorieën vond ik genoeg in mijn studie Bedrijfskunde. Toch bleek de praktijk (en ikzelf) vaak een stuk weerbarstiger dan het boekje deed vermoeden. En dus maakte ik fouten. Veel. En vaak. Waarschijnlijk net als jij…

Leren, Trainen, Vormen

Rob in (militaire) actie. Gelukkig ziet hij er aan de keukentafel niet zo eng uit! 😉

Als ik ’s avonds thuiskwam na een lange dag werken, kwam ik daar Rob tegen aan de keukentafel. (Toen dikke verkering, nu braaf getrouwd)  In tegenstelling tot de voornamelijk theorielessen die ik had gehad tijdens mijn studie, had hij zijn leiderschapsopleiding gedaan aan de meer praktisch gevormde Militaire Academie in Breda. Vanaf het eerste moment dat hij ‘de schoolbanken in ging’ zat hij in het veld. Leidinggeven en leiding ontvangen in de praktijk.

Uiteraard kreeg ook hij zijn portie theorie wel, maar hij kreeg door de manier van Leren – Trainen-Vormen, direct de kans om zich zaken in de praktijk eigen te maken. Oefenen op een oefenterrein in plaats van midden in een operatie. Sterker nog; het credo van zijn commandant was: “Fouten maken moét! Je wordt er alleen maar beter van. Wie bang is om fouten te maken, leert niets.” En zo’n vorming tekent je als leider. Reken daar maar op.

Het beste van twee werelden

Zo ontstond aan de keukentafel een idee. Het idee om deze manier van team- en leiderschapsontwikkeling naar de burgermaatschappij te vertalen. Helder, nuchter en vanuit praktijkervaring. Niet alleen praten óver leiderschap maar het gewoon dóen.

Kennis en ervaring over groepsdynamica, groepsfases en het effectief beïnvloeden van teams is kennis die we ook in de burgermaatschappij heel goed kunnen gebruiken. En daarbij laten we ons inspireren door Defensie: Niemand is belangrijker dan het team.

Maar daar voegen we wel echt wat aan toe. We vertalen het naar jouw wereld. En in een vorm die voor ons als burgers (zoals Annelies dus zelf ook gewoon is) ook goed te doen is. Dat is Inn-spiratie; baanbrekende leerervaringen, tot in de puntjes verzorgd.

Wij versterken samenwerking.

Teams waar je bij wilt horen

Leiders die je wilt volgen

Met inspirerende groet,

Annelies

Handtekening Annelies Rulkens-Zielman