Over ons

Het begon aan een keukentafel.

Annelies werkte sinds haar 21e als leidinggevende in het bedrijfsleven. Wat een tof vak! Maar soms ook wel erg lastig.

Eenzaam ook, want je staat er als leidinggevende nog al eens ‘precies tussen in’.

Organisatiebelangen, teambelangen, individuele belangen. Van al die partijen. Hoe ga je daar mee om? Hoe beïnvloed je effectief en constructief? Hoe zorg je dat je koers houdt? En dat je niet ‘voor de troepen uit loopt’? Hoe buig je jouw invloed zo dat anderen er sterker van worden? En ben je daarmee “Een leider die je wilt volgen”?

Theorieën vond Annelies genoeg in haar studie Bedrijfskunde. Toch bleek de praktijk (en zijzelf) vaak een stuk weerbarstiger dan het boekje deed vermoeden. En dus maakte ze fouten. Stootte ze haar neus. En menig keer ook.

Aan de keukentafel vond ze Rob. Opgeleid als officier bij Defensie. In tegenstelling tot de voornamelijk theorielessen die Annelies had gehad tijdens haar studie, had hij zijn leiderschapsopleiding gedaan aan de meer praktisch gevormde Militaire Academie in Breda. Vanaf het eerste moment dat hij ‘de schoolbanken in ging’ zat hij in het veld. Leidinggeven en leiding ontvangen in de praktijk.

Uiteraard kreeg ook hij zijn portie theorie wel, maar hij kreeg door de manier van Leren – Trainen-Vormen, direct de kans om zich zaken in de praktijk eigen te maken. Oefenen op een oefenterrein in plaats van midden in een operatie. Fouten maken moét! Je wordt er alleen maar beter van. Wie bang is om fouten te maken, leert niets.

Aan de keukentafel van Rob en Annelies ontstond een idee. Het idee om deze manier van leiderschapsontwikkeling naar de burgermaatschappij te vertalen. Helder, nuchter en vanuit praktijkervaring. Niet alleen praten óver leiderschap maar het gewoon dóen.

Ook de manier waarop er binnen Defensie steeds gebouwd wordt aan sterk teamwork is bijzonder. Hoewel groepen steeds van samenstelling wisselen, wordt systematisch toegewerkt naar High Performing Teams. Je wilt immers geen gedoe wanneer je in het heetst van de strijd moet vertrouwen op je team!

Kennis en ervaring over groepsdynamica, groepsfases en het effectief beïnvloeden van teams is kennis die we ook in de burgermaatschappij heel goed kunnen gebruiken. En daarbij laten we ons inspireren door Defensie: Niemand is belangrijker dan het team.

Combat proven lessons learned. Vertaald naar de burgermaatschappij.

 

Zo bouwen we ‘Teams waar je bij wilt horen’.
En creëren we ‘Leiders die je wilt volgen’.

 

Annelies & Rob

Handtekening Annelies Rulkens-ZielmanHandtekening Rob Rulkens