Hoe een vlinder een vogel werd

De ontwikkeling van Inn-spiratie.

Ongeveer 10 jaar geleden liep ik samen met mijn vader door het bos, op de Holtenberg. Ik zat in een intensieve fase in mijn leidinggevende carrière en was druk bezig met koers bepalen van mijn management development traject. Hoe wilde ik leiderschap vormgeven? In dezelfde fase was mijn vader bezig met de afbouw van zijn carrière. Nog een paar jaar en hij zou met pensioen gaan. Wat zou hij doen met zijn leven als ‘gewoon naar je werk gaan’ niet meer je agenda zou bepalen? We fantaseerden hoe we met onze ondernemende karakters samen een onderneming zouden opstarten. Een onderneming waar we 2 generaties leidinggevenden met elkaar in contact zouden brengen en energie en ervaring op een inspirerende manier bij elkaar zouden brengen. En hoewel we nooit echt serieus hebben doorgepakt op dat idee, werd voorzichtig een logo geschetst. Zo ontstond de vlinder.

 

Ruim 6 jaar geleden liep ik met mijn collega door het bos in de buurt van haar huis. We zaten samen in het managementteam van een groot bedrijf en vanuit mijn rol als strategisch HR adviseur was ik haar leiderschap al een tijdje aan het volgen. Ik kende haar nu een paar jaar en was onder de indruk van haar verbindende en versterkende leiderschapsstijl. Tegelijkertijd had ik in de maanden ervoor gezien dat ze wat van haar pad was afgeweken. Alsof ze ontmoedigd werd door het grote corporate krachtenveld dat zich om haar heen leek te sluiten. In een bevrijdend gesprek daalden we af naar haar eigen kracht, en durfde ze weer uit te spreken waar ze zelf in geloofde en hoe ze haar leiderschap en positie zou kunnen gebruiken om meer mensen te verbinden in deze nieuwe tijd. Terwijl zij met dit gesprek haar eigen inspirerende en strategische plan kon trekken, waarmee ze sindsdien heel veel impact heeft gehad, kwam ook ik thuis met een idee. In dit gesprek had ik meer voor mijn businesspartner kunnen betekenen dan in die 2 jaar daarvoor. Blijkbaar was context, timing en gelegenheid heel belangrijk geweest. Er was een optimale gelegenheid geweest om na te denken over wie ze was en wat vandaar uit de goede dingen waren om te doen. Wat nou als ik een plaats zou creëren waar dit exact het doel was? Ik zou een inspirerende herberg kunnen bouwen. Waar mensen weer leiders konden worden. Ik maakte er een moodboard van. Zo begon de droom van Inn-spiratie.

 

Bijna 4 jaar geleden liep ik samen met mijn vader door het bos, vlakbij zijn huis. We gingen niet snel want ik was hoogzwanger en hij was doodziek. In deze rare tijden vonden we veel troost en steun bij elkaar, in mooie gesprekken en in ‘gewoon’ samenzijn. Deze specifieke wandeling ging het over de nalatenschap in je leven. Wat laat je achter als je er straks niet meer bent? Wat hoop je dat je kinderen dan over je zeggen? En is dat wat anders dan je collega’s zeggen of hebben zij dezelfde persoon mogen zien? Het werd een waanzinnig indrukwekkend gesprek over onze gezamenlijke passie voor leiderschap. Het soort leiderschap dat anderen niet afhankelijk maakt, maar juist versterkt. Het soort leiderschap dat inspireert, uitnodigt en mensen uitdaagt de beste versie van zichzelf te zijn. We kregen het over mijn droom van Inn-spiratie. Over de impact die die droom misschien zou kunnen hebben op het leven van mijzelf en zoveel anderen. Hij daagde mij uit om eens goed na te gaan wat mij ervan weerhield om deze droom te realiseren. En ik realiseerde me dat dat allemaal excuses waren. Maar toen mijn vader een maand later overleed, 8 dagen nadat ik onze zoon Daniël trots aan hem had mogen voorstellen, wist ik dat het leven veel te kort en kostbaar was om dromen te laten verstoffen onder angst en oude gewoontes. Tijd om deze droom in uitvoering te brengen. Zo begon Inn-spiratie. Mét een vlindertje als knipoog naar mijn vader en inspiratiebron.

 

3 jaar geleden, liep ik samen met Rob door het bos, in Heerde. We waren met z’n tweetjes een weekendje weg en hadden deze dagen uitgetrokken om zaken op een rij te zetten. Ik was goed een half jaar bezig als parttime ondernemer en had mogen ervaren dat dit echt was wat ik wilde doen. Niet alleen waren de reacties van mijn eerste klanten erg positief en motiverend, ook had ik inmiddels gemerkt dat deze ideeën erg aanstekelijk werkten op anderen die er aan mee wilden bouwen. In de week voorafgaand aan ons gesprek hadden wij het advies gekregen er eens over na te denken om samen te gaan ondernemen. Deze ondernemerscoach zag hoe onze karakters, zienswijzen en ervaring elkaar heel goed zouden kunnen aanvullen. Dus niet alleen partnerschap in leven maar ook in werk. We hebben heel wat afgepraat en uitgezocht dat weekend. Teamontwikkeling en de ervaringen vanuit Defensie (red.: Rob was officier bij de landmacht) zou zorgen voor meer evenwicht en diepgang. Daarnaast was Rob, met zijn persoonlijkheid en talent, echt een waardvolle aanwinst in het bedrijf. We besloten er samen voor te gaan! Zo werd Inn-spiratie van ons. Vorig jaar liep ik samen met mijn teamgenoten door het bos op de Hoge Veluwe. In looppas weliswaar want collega Joyce had ons even flink aan het werk gezet tijdens onze eigen 2-daagse teambuilding. Het team dat we om ons heen verzameld hadden werd steeds groter. Inn-spiratie was al lang niet meer ‘van mij’. Ook in de markt hoorden we terug dat ‘mijn roze vlindertje’ en website niet meer uitstraalden wat we als team geworden waren. Hoe goed het ooit paste bij de startfase, nu doet het geen recht meer aan de organisatie die ik samen met mijn collega’s aan het neerzetten ben. We willen klanten aantrekken die op zoek zijn naar onze gezamenlijke manier van werken aan team- en leiderschapsontwikkeling. Daarnaast willen we dat ook onze eigen mensen met trots hun ‘uniform’ kunnen dragen. Passend bij Inn-spiratie, maar ook passend bij de inspirerende mensen die zij zijn. Onder begeleiding van 2 van onze collega’s, Tara en Mariëlle, hebben we ons businessmodel eens goed tegen het licht gehouden en onderzoek gedaan naar wie onze ideale klanten zijn en wat zij van ons nodig hebben. Een nieuw logo, nieuwe huisstijl en een nieuwe website zijn uiteindelijk de kroon op dit werk. Hiermee maken we ons klaar voor de volgende fase. Zo kwamen we bij de vogel.

 

Om met de woorden van Roald, onze collega die de nieuwe huisstijl ontwierp, te spreken: “Inn-spiratie is de voedingsbodem voor het ontvouwen en vrijkomen van innerlijk en praktisch leiderschapspotentieel. Zoals met een blanco vel papier letterlijk een vogel te vouwen is. Een vogel is zich bewust van zijn kwaliteiten en vrij van belemmeringen. Een vogel kiest dynamisch en doelgericht zijn eigen route.” 

Precies wat wij onze klanten – teams en persoonlijke leiders – willen meegeven als ze na het volgen van een programma weer uitvliegen.

Inn-spiratie: Ontplooit je innerlijke leider, versterkt teams


Terug naar overzicht
Deel deze informatie

"Alleen ga je sneller, samen kom je verder."

Wil je elke maand Inn-spiratie in je mailbox? Abonneer je dan op Inn-houd. Onze maandelijkse nieuwsbrief met artikelen over teamontwikkeling en leiderschap.

  • gratis inzichten
  • gratis toepassingen
  • gratis ideeën

Het bouwen van een sterk team is het tofste werk wat er is. Maar soms ook best ingewikkeld. In Inn-houd delen we maandelijks praktische tips en tools.

Inn-spirerende artikelen. Dat is Inn-houd!

Wil je weten wat we voor je kunnen betekenen?

Wil jij aan de bak en denk je dat onze werkwijze bij jou past? Stuur ons een bericht en je hoort heel snel van ons.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.