Korte termijn pijn, lange termijn fijn.

Wist jij dat 75% van de vrouwen* die meedoen aan het bevolkingsonderzoek gericht op baarmoederhalskanker een keer een afwijkende uitslag terugkrijgen? 75%?! Nou ik niet.

Dus toen ik afgelopen zomer mijn uitslag telefonisch teruggekoppeld kreeg van de huisarts waarin zij me doorverwees voor nader onderzoek door de gynaecoloog, had ik die gewoon niet zien aankomen.

Bizar samenspel had het met de onderzoeken die ik in de maanden daarvoor had, op dezelfde afdeling, ander specialisme. Helaas is mijn bekkenbodem niet meer dezelfde sinds mijn lijf twee tijdelijke bewoners extra had. Na vier jaar bijtanken, trainen en een soort van geduld, was ik het zat. Tijd om een paar specialisten te vragen om de boel nu maar flink in de steigers te zetten daarbeneden. Dat die beslissing niet over één nacht ijs ging, kun je je vast voorstellen; 6 weken uit de running als ondernemer hakt goed in de reserves. Daarnaast is stilzitten niet echt mijn beste kwaliteit en ook merk ik dat mijn schuldgevoel me altijd snel te pakken heeft met dit soort dingen. Twijfel of ik dit wel kan maken naar mijn bedrijf, mijn team, mijn gezin, mijn man, enzovoort, enzovoort.

Inmiddels ben ik alweer een horde verder. De afwijkende cellen lijken vakkundig weggehaald te zijn en een afspraak bij de Gynaecoloog over een half jaar mag nog bevestigen of het inderdaad goed is nu.

En nu ga ik volgende week alsnog onder het mes voor de nodige renovatie. Kwaliteit van leven is dat dan toch gewoon waard. En in vergelijking met Kanker is dit een Koekie. Zo is het ook. It’s all about mindset.

Jezelf goed kennen, weten wat je nodig hebt, persoonlijk leiderschap en voorbeeldgedrag bleken van groot belang voor mij in deze tijden;

Zelfkennis

Niet alleen begreep ik mijn primaire reactie -rationaliseren wat niet rationeel is- (Wat zijn de feiten? wat is de meest efficiënte manier? Hoe kan ik dit het beste plannen zodat privé en werk er het minste overlast is?) maar ook herkende ik snel mijn ‘draken’. (Durf ik me wel over te geven? Stel nu dat alles instort? En ach, hoe erg ìs het nu eigenlijk? Dan ga ik gewoon niet meer hardlopen de rest van mijn leven?)

Door ze even de tijd en ruimte te geven, kon ik ze onder ogen zien waardoor ik uiteindelijk een keuze kon maken die duurzaam goed voelde.

Persoonlijk leiderschap

Weten wie je bent maar ook wie je wilt zijn, voor nu en straks. Soms voelt het op korte termijn fijn om je ergens bij neer te leggen, maar ga je hier op lange termijn spijt van krijgen. Mijn eigen kernmodel; gevuld met kernwaarden, kernkwaliteiten en mijn kernrol, geeft me richting bij het maken van keuzes in het leven. Dáár ligt je invloed.

Voorbeeldgedrag

Niet uit je woorden maar uit je daden blijkt je persoonlijkheid en je leiderschap. Als moeder ben ik me hier van erg bewust. Welk voorbeeld wil ik stellen, als het leven me even uitdaagt? Ook als ondernemer rondom het thema leiderschap ben ik me extra bewust van mijn eigen verantwoordelijkheid. Het gaat er in het leven nu eenmaal niet om òf je moeilijkheid tegenkomt, maar hoe je er mee om gaat. Of je het kunt en durft te transformeren.

Maar eerlijk gezegd ben ik strontzenuwachtig voor wat me te wachten staat. Hoe leuk ik het ook allemaal weet te brengen (ook naar mezelf), ik laat wel gewoon volgende week snijden in dit ‘gezonde lijf’. En ik weet nog niet hoe ik eruit ga komen. En dat ik voorlopig niet kan werken weet ik wel, terwijl ik werken met en vanuit Inn-spiratie zo leuk vindt.

Maar toch ga ik het doen. Ik ga loslaten. Dus in de aankomende weken ben ik even ‘uit de lucht’. Je kan me natuurlijk mailen of bellen of berichten op de social media maar of ik de puf heb om overal zelf op te antwoorden, weet ik niet. Dat ga ik gewoon ervaren. Maar het leek me wel zo aardig om je even te waarschuwen.

Vandaar dit bericht.

 

In de tussentijd (ik ben ertussen uit tot december) kun je natuurlijk terecht bij mijn collega’s. Zo bewaakt Lydia het reilen en zeilen op ’t Nest (ons Kantoor in Zwolle) en heeft ze zicht op mijn agenda, verzorgt Johan op 24 november een workshop over Oefeningen Ontwikkelen en kun je Rob op het podium van de Trend Expo Beurs zien op 17 november tijdens een workshop Besluitvorming.

Zelf zal ik in december een bijdrage leveren aan ons 1e Leiderschapsweekend en gaat na mijn verlof natuurlijk mijn energie naar de promotie van een nieuwe editie van de Wintercourse.

Kortom; er staat straks weer genoeg leuks op de planning om voor terug te komen.

Maar nu even niet. Ik ga er even tussen uit. Ik wens je een inspirerend najaar en zie je graag weer in december!

 

Met inspirerende groet,

Annelies Rulkens-Zielman

*Bron: Women’s Healthcare Center te Amsterdam (www. www.womenshealthcarecenter.nl)


Terug naar overzicht
Deel deze informatie

"Alleen ga je sneller, samen kom je verder."

Wil je elke maand Inn-spiratie in je mailbox? Abonneer je dan op Inn-houd. Onze maandelijkse nieuwsbrief met artikelen over teamontwikkeling en leiderschap.

  • gratis inzichten
  • gratis toepassingen
  • gratis ideeën

Het bouwen van een sterk team is het tofste werk wat er is. Maar soms ook best ingewikkeld. In Inn-houd delen we maandelijks praktische tips en tools.

Inn-spirerende artikelen. Dat is Inn-houd!

Wil je weten wat we voor je kunnen betekenen?

Wil jij aan de bak en denk je dat onze werkwijze bij jou past? Stuur ons een bericht en je hoort heel snel van ons.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.