Leidinggeven is een spiegel, je krijgt terug wat je geeft

Het is alweer bijna 15 jaar geleden dat ik in mijn eerste leidinggevende baan terecht kwam. Geïnspireerd door collega’s, familie en vrienden met een leidinggevende functie, mooie verhalen in boeken en op tv, ging ik zo goed en zo kwaad als het ging aan de slag met mijn nieuw verworven rol. Ik was meteen verkocht. Wat een bijzonder mooi vak is dit waarin je vanuit jouw talent kunt bijdragen aan de ontwikkeling van de organisatie, de mensen in je team en niet in de laatste plaats in de ontwikkeling van jezelf. Want hoeveel er ook over leidinggeven geschreven is; leidinggeven leer je niet uit een boekje. Dat leer je vooral door te doen. Door te ervaren, te zien wat er werkt maar vooral ook wat er niet werkt. Een glasheldere spiegel voor je eigen gedrag. En dan komt er op een gegeven moment een punt waarop het tijd is voor verdieping. Tijd om je leiderschap heel bewust naar ‘the next level’ te brengen. Tijd om te onderzoeken wat jouw unieke eigen stijl is. Om te leren wat het is om leiding te geven als de beste versie van jezelf.

Het verschil tussen een ‘prima’ leidinggevende en een ‘inspirerend leider’ gaat vaak niet over vaardigheden als procesoptimalisatie, gesprekstechnieken of verzuimmanagement. De leiders die indruk maken, helemaal vandaag de dag waarin er leiderschap nodig is om vanuit een oude crisis weer op te bouwen naar een nieuwe realiteit, zijn de leiders die zichzelf meenemen in hun rol. Die heel natuurlijk hun vaardigheden weten in te zetten vanuit hun persoonlijkheid. Weten wat er wel en niet werkt voor hen en de mensen voor wie ze verantwoordelijk zijn en daarin rekening kunnen houden met de situatie of de taak waar ze voor opgesteld staan.

Binnen het Management Development traject waar ik in terecht kwam heb ik vele gave opleidingen, trainingen en cursussen mogen doen. En tegelijkertijd miste ik een leergang die de meest waardevolle lessen hierin op een actieve, indrukwekkende en energieke manier met elkaar verbond. Niet alleen praten over leiderschap, maar het ook mogen doen! Niet alleen stil zitten maar ook actief aan de slag. Niet alleen rollenspellen maar ook gewoon ‘met je poten in de modder’. Die leergang is nu in samenwerking met Jakob ontwikkeld. Met daarin belangrijke inzichten vanuit leidinggeven binnen het bedrijfsleven maar ook de ervaring vanuit Jakob en Rob met leiderschapsontwikkeling binnen Defensie. Een droom wordt hiermee werkelijkheid. Om met deze leergang nog meer leidinggevenden de kans te geven om zich te kunnen ontwikkelen van een prima leidinggevende naar een inspirerende leider! Doe jij mee?


Terug naar overzicht
Deel deze informatie

"Alleen ga je sneller, samen kom je verder."

Wil je elke maand Inn-spiratie in je mailbox? Abonneer je dan op Inn-houd. Onze maandelijkse nieuwsbrief met artikelen over teamontwikkeling en leiderschap.

  • gratis inzichten
  • gratis toepassingen
  • gratis ideeën

Het bouwen van een sterk team is het tofste werk wat er is. Maar soms ook best ingewikkeld. In Inn-houd delen we maandelijks praktische tips en tools.

Inn-spirerende artikelen. Dat is Inn-houd!

Wil je weten wat we voor je kunnen betekenen?

Wil jij aan de bak en denk je dat onze werkwijze bij jou past? Stuur ons een bericht en je hoort heel snel van ons.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.