Stel nou dat het lukt?

Een jaar of 16 was ik toen ik ze er voor het eerst over hoorde praten: mijn jongere zusjes (toen 14 en 9) hadden het plan opgevat om later samen een woonboerderij te betrekken in het buitengebied. Een plek om samen te wonen en te leven, met hun beide gezinnen. Zoals het een puberende cynische grote zus betaamt, heb ik ze hartelijk uitgelachen en onderschat. Want vorige week, 16 jaar later, stonden we op het housewarmingsfeestje. Mijn stoere zussen met hun gezinnen wonen vanaf nu in deze prachtige woonboerderij in de buurt van Zwolle. Deze droom werd ‘gewoon’ werkelijkheid!

 

Life happens… Wat maakt toch dat zo velen van ons hun dromen ergens onderweg zien sneuvelen? En niet alleen de dromen waarin je beschikt over geheime kosmische superkrachten of waarin je ging trouwen met de kleuterjuf. Nee, ik heb het over het bezoeken van de landen die je in je Bosatlas aankruiste. Over het ontmoeten van je grote helden. Over doorgaan met die hobby, ook al lijkt het leven de laatste tijd zo weinig tijd over te hebben. Over van je passie je beroep maken. Want als we één ding zeker weten: in het leven van ambitieuze professionals is altijd wat te doen! Soms zelfs iets te veel. En durf jij dan nog vast te houden aan je dromen?

 

Een doel is een droom met een deadline

Hoewel ik niet geloof dat er letterlijk een datum genoemd is tijdens die eerste gesprekken van mijn zussen, denk ik wel dat zij een goed beeld voor ogen hadden waar zij naar toe wilden. En wanneer ‘later’ ongeveer zou zijn. Vaak passen dromen en deadlines niet in één zin. Deadlines horen vaak bij doelstellingen die soms niet eens van jezelf zijn. Van je baas, je innerlijke Calimero of het stemmetje van je vader dat je maar niet uit je hoofd krijgt. En dromen? Dromen doe je maar je in bed, op de kleuterschool of tijdens een lome zomeravond met iets te veel wijn. Maar dromen over hoe jouw leven, carrière of leiderschap eruit ziet over 5 jaar? Dan blijven we toch al snel binnen de gebaande paden … Terwijl het zó inspirerend kan zijn om gewoon eens groots te fantaseren! Niet te verzanden in “dat kan toch nooit”. Maar gewoon een stip op de muur zetten. En er dán een deadline aan hangen. Krijg je al de zenuwen? Mooi! Dan weet je dat je goed zit!

 

Persoonlijk leiderschap: Dromen | Doelen | Realisatie

Een goed doel heeft namelijk tegelijkertijd een aantrekkende en beangstigende werking op je. Je moet er immers wat voor over hebben om uit je comfortzone te willen komen. Maak voor jezelf een ‘lonkend perspectief’, visualiseer je droom en zorg dat je er niet meer om heen kunt. Natuurlijk, het gaat ook gewoon over hard werken, gezond boerenverstand, doorzetten, hulp vragen en een tikkeltje geluk. Maar geef niet op. Geef je droom niet op! Want het kán. Je droomhuis met je zus en kudde. Of met een rugzak de wereld rond op je 50ste. Werken in je talent en met passie. Het leiden van een nieuwe organisatie waarin je wél ruimte geeft voor dat wat er eerst niet mocht zijn. En ja, er bestaat een kans dat je zult falen. Maar stel nou dat het lukt?

 

Lieve zussen, wat ben ik onwijs trots dat jullie deze droom ‘gewoon’ realiseerden. Met liefde leer ik een lesje persoonlijk leiderschap van jullie. #inspiratie #trotsezus #voorbeeld #dromendoelenrealiseren


Terug naar overzicht
Deel deze informatie

"Alleen ga je sneller, samen kom je verder."

Wil je elke maand Inn-spiratie in je mailbox? Abonneer je dan op Inn-houd. Onze maandelijkse nieuwsbrief met artikelen over teamontwikkeling en leiderschap.

  • gratis inzichten
  • gratis toepassingen
  • gratis ideeën

Het bouwen van een sterk team is het tofste werk wat er is. Maar soms ook best ingewikkeld. In Inn-houd delen we maandelijks praktische tips en tools.

Inn-spirerende artikelen. Dat is Inn-houd!

Wil je weten wat we voor je kunnen betekenen?

Wil jij aan de bak en denk je dat onze werkwijze bij jou past? Stuur ons een bericht en je hoort heel snel van ons.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.