Syndroom van bijzonder
Over hoe teams effectiever kunnen samenwerken als we van elkaar durven te leren.
“Ja, maar bij ons gaat dat niet werken” of “Bij ons gaat het anders”. Zomaar een paar reacties die we nogal eens horen wanneer we uitleggen welke lessen wij leerden wij over teamontwikkeling of besluitvorming in andere branches. “Bij ons werkt het anders.” Tuurlijk. Vast ook een beetje. Maar kijk eens naar de overeenkomsten tussen de vakgebieden. Ligt er dan niet stiekem een prachtige kans voor de ontwikkeling van jouw team- en of organisatie?
Bijzonder maar niet uniek
Mensen (en organisaties) willen graag speciaal zijn. Bijzonder. Anders dan anderen. In onze Westerse maatschappij is authenticiteit een groot goed. Originaliteit en diversiteit heeft ons gemaakt tot wat we zijn. Heterogene teams functioneren beter dan homogene teams en vrijheid van denken heeft ons op plekken gebracht waar we vijftig jaar geleden niet eens over durfden te dromen. Dus ja, iedereen en elke organisatie is bijzonder. Maar zijn we ook echt uniek? Moeten we allemaal onze individuele lessen leren? Het wiel steeds opnieuw uitvinden? Of kunnen we juist mèt en vàn elkaar leren? Over de branchegrenzen en vakgebieden heen? Ik denk van wel en leg je in dit artikel graag uit waarom ik dat denk.
Beter goed gejat dan slecht bedacht
Houdt gerust vast aan het idee dat jij als mens of organisatie bijzonder bent, maar koppel dat nu niet automatisch aan ‘uniek zijn’. Dan ontstaat er veel ruimte om te leren van anderen. Moedig nieuwsgierigheid bij jezelf en je team aan. Bijvoorbeeld door te denken: “Als het voor anderen werkt, zou het dan misschien ook voor ons kunnen werken?”. Natuurlijk enigszins aangepast op jouw organisatie/team/werkelijkheid. Maar in basis neem je de werkwijze over die door anderen voor jou zijn uitgevonden, ervaren en beproefd. Dan kun jij jouw focus en aandacht leggen op jullie eigen corebusiness en daarmee weer vooroplopen in dat vakgebied. Zodat anderen op hun beurt weer van jou en jullie kunnen leren. Samen verschillend sterk.
Niet uniek maar ook niet normaal
Sinds ik in 2015 mijn functie van Landmachtofficier bij Defensie verliet, heb ik vanuit Inn-spiratie al vele organisaties mogen leren kennen. Zorgorganisaties, bank- en verzekeringswereld, hulporganisaties, crisisbeheersing en commerciële partijen. Zeer divers. En toch ook zoveel overeenkomstige problematiek op het gebied van samenwerken en leiderschap.
In toenemende mate zie ik waar de -voor mij zo normale- processen en ideeën over leiderschap en samenwerken binnen Defensie, een grote toegevoegde waarde (kunnen) hebben. Uiteraard met kleine aanpassingen zodat ook de ‘civiele wereld’ zich erin herkent en er effectief mee kan zijn.
Slimme samenwerkingsprocedures
Inzet van slimme samenwerkingsprocedures, bijvoorbeeld bij besluitvorming en de manier waarop je als organisatie omgaat met besluitvormingsprocessen. Natuurlijk begrijp ik dat een commerciële organisatie niet snel vijf werkdagen met twintig man een besluitvormingsproces gaat doorlopen. Toch wordt de koers van een bedrijf bepaalt door de keuzes die er gemaakt worden. Kleine èn grote keuzes. Hóe maken we die keuzes?
De basis van het besluitvormingsproces is altijd dezelfde en bestaat uit drie fases; beeldvorming, oordeelsvorming en besluitvorming (BOB-model). Door je bewust te zijn van deze fases en ze slim in te zetten, kun je van ‘intuïtieve’ naar gedegen besluitvorming. Dat zijn soms grote processen, met veel aandacht, tijd en middelen. Maar vaker nog kun je prima uit de voeten met een checklist, wat ervoor zorgt dat jij en je mensen aan de MT-tafel zeker weten dat je niets over het hoofd hebt gezien. Gedegen besluitvorming, betere resultaten.
Teamontwikkeling is een kritische succesfactor
Hetzelfde geldt voor de manier waarop Defensie hun teamontwikkeling aanpakt. Naast de ‘inhoud van het werk’ wordt een groot gedeelte van de tijd in de opleiding en begeleiding van leidinggevenden besteedt aan de principes over hoe je een sterk team kunt bouwen (teambuilding) en hoe jij daar als leider een rol en een verantwoordelijkheid in hebt. Jij bent er voor je team. En niet anders om.
Natuurlijk is de kans dat jij dagelijks met jouw team de poort uit gaat in een in een omgeving waar tegenstanders je willens en wetens kwaad willen doen, niet heel groot. Toch zijn er hier ook in Nederland vele teams te vinden die iedere dag een belangrijke rol spelen in het leven van anderen. Dagelijks kunnen zij het verschil maken. Als individu maar vooral als team. Zou jij dan niet ‘je beste team’ op willen stellen? Een team wat het beste van zichzelf geeft? Een team om trots op te zijn? Een team waar je bij wilt horen.
Harde lessen met de hoogste prijs
De manier waarop Defensie daarnaartoe traint (beter wordt) is anders, de principes blijven hetzelfde. Defensie is door oefenen en trainen maar ook door schade en schande wijs geworden. Soms zijn deze lessen op de hardst mogelijke manier geleerd. Maar deze lessen zijn wel geleerd. Al decennia lang. Zouden de principes achter deze lessen misschien ook van toepassing kunnen zijn op de ontwikkeling van jou als leider, jouw team en/of jullie organisatie? Kun jij door de camouflagepakken en korte kapsels heen kijken en zien welke menselijke samenwerkprocessen erachter verscholen liggen?
Perfectie bestaat niet
En nee, Defensie is niet perfect. Ik zal de laatste zijn die dat beweerd. Niet voor niets dat we bij Inn-spiratie juist ‘het beste van twee werelden’ proberen te combineren. Maar er zijn wel degelijk zaken die vanuit Defensie te leren zijn. Maar dan moet je er wel voor open staan.
Want stel nou dat het lukt?!
Heel veel succes en plezier met de ontwikkeling van jouw team!
Met inspirerende groet,
Rob Rulkens
Managing Partner | Interim Manager | Procesbegeleider
Meer weten?
Wil jij meer weten over hoe de ervaringen van Defensie, gecombineerd met die uit het bedrijfsleven, jou kunnen helpen bij bijvoorbeeld teamontwikkeling of besluitvorming?
Neem dan vrijblijvend contact met ons op via info@inn-spiratie.nl. Of boek een “Rondje sparren” in de agenda’s van een van onze procesbegeleiders. Laat van je horen en we plannen snel een afspraak in!
Terug naar overzicht