Teamvorming volgens Tuckman

In het model van Bruce Tuckman beschrijft hij de groepsfasen bij teamontwikkeling of hoe een team gevormd wordt. Teamvorming is de manier waarop een groep zich vormt tot een team.

Hoewel dit geen automatisch proces is want sommige groepen komen nooit tot dat niveau. Dit heeft alles te maken met het vermogen van de groep om met en van elkaar te leren en de bereidheid om het echte gesprek aan te gaan wanneer het schuurt. Stormen hoort er bij!

In ons gratis E-book “Teams waar je bij wilt horen” vind je terug hoe deze theorie samenhangt met het actief bouwen aan sterk teamwork. Maar hieronder geven we je alvast even een bondige samenvatting van de teamvormingstheorie van Tuckman.

Tuckman: Fasen van teamvorming

Tuckman’s model onderscheidt de volgende fasen: Forming-Storming-Norming-Performing

•   Forming

In de eerste fase van teamvorming kennen de mensen elkaar nog niet. Men tast elkaar af. De aandacht richt zich voornamelijk de centrale persoon, vaak de leidinggevende of de trainer.

•   Storming

In de tweede fase fase van teamvorming komt conflict en wrijving naar de oppervlakte. Teamleden gaan voor hun eigen belang en verdedigen dit, al dan niet openlijk. Rollen in de groep worden langzaam helder, denk aan informeel leiderschap en machtsverhoudingen.

•   Norming

Tuckman beschrijft dat in deze fase de acceptatie komt van de samenwerking. Het wordt helder wie wat gaat doen en wie wat in te leveren heeft om het team uiteindelijk sterker te maken. Samenwerken wordt (on)bewust de normale gang van zaken. Er is een groeiend bewustzijn dat men elkaar nodig heeft om succesvol te zijn.

•   Performing

In deze fase van teamvorming komen de teamleden samen in een ‘flow’ terecht waarin samenwerken op de automatische piloot gaat. Ze kennen elkaar en elkaars talenten en valkuilen goed, zodanig dat ze goed op elkaar kunnen inspelen. Er is een grote mate van openheid, betrokkenheid en vertrouwen. Feedback geven en ontvangen verloopt makkelijk waardoor ook nieuwe uitdagingen steeds beter worden aangegaan.

Teamontwikkeling volgens Tuckman

Teamontwikkeling volgens Tuckman uitgebeeld in vier fasen, weggezet op de ‘assen’ van tijd en productiviteit.

Ontwijk de storm niet want hij is onvermijdelijk. Maar kijk hoe jij jouw team er zo goed mogelijk door heen kunt loodsen.

De inzichten van Tuckman verwerkt en toegepast in de programma’s van Inn-spiratie die je terug kunt vinden in Academie.

_____________________________________

Meer weten?

over Inn-spiratie? Of wil je weten wat je als leidinggevende of als team te doen staat in iedere fase?  Boek vrijblijvend een “Rondje sparren” in onze agenda. We kijken uit naar je bericht!

Ook kun je op de pagina “Toolbox voor teamontwikkeling” heel veel nuttige en praktische informatie vinden hoe je zelf aan de slag kunt met teamontwikkeling.

Deel deze informatie

"Alleen ga je sneller, samen kom je verder."

"Alleen ga je sneller, samen kom je verder."

Wil je elke maand Inn-spiratie in je mailbox? Abonneer je dan op Inn-houd. Onze maandelijkse nieuwsbrief met artikelen over teamontwikkeling en leiderschap.

  • gratis inzichten
  • gratis toepassingen
  • gratis ideeën

Het bouwen van een sterk team is het tofste werk wat er is. Maar soms ook best ingewikkeld. In Inn-houd delen we maandelijks praktische tips en tools.

Wil je weten wat we voor je kunnen betekenen?

Wil jij aan de bak en denk je dat onze werkwijze bij jou past? Stuur ons een bericht en je hoort heel snel van ons.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.