Van advocaat naar vluchteling…

Soms moet je gewoon wat dóen!

 

Nadat hij glansrijk afstudeert voor zijn studie Recht aan de Beirut Arab Universiteit, begint hij een eigen advocatenpraktijk. In Syrië bouwt de jonge Hassan (nu 32) met zijn scherpe, analytische blik en dienstverlenende karakter al snel een succesvol carrière op. Getrouwd met een mooie vrouw, in verwachting van hun eerste kindje: het leven gaat hem voor de wind. Tot in maart van 2015 blijkt dat zijn carrière juist een gevaar voor zijn leven betekent. Hassan moet vluchten.

Hassan: “Ongelofelijk hoe snel je lot kan veranderen als de verkeerde mensen aan de macht komen. Mijn beroep als advocaat maakte mij ineens een vertegenwoordiger van de wetten van de mens en dus een ‘afvallige’ in de ogen van Islamitische Staat. Voor hen bestaan alleen ‘de wetten van boven’ en de rest is een bedreiging daarvan. Uiteindelijk werd mijn leven en dat van mijn gezin bedreigd door mijn jeugdvriend, die geradicaliseerd is. Niets is wat het lijkt in tijden van oorlog …”

Annelies: “Ik ontmoette Hassan op een feestje van vrienden die tegenover het tijdelijke AZC in de IJsselhallen woonden. Wij raakten in gesprek en in gebrekkig Engels wist hij mij zijn situatie duidelijk te maken. Die raakte me enorm. Toen ik later die maand op een bijeenkomst over ‘Betekenisvol Ondernemen’ zat, viel het kwartje. Ik wilde gewoon wat dóen! Via Facebook was het contact met Hassan snel gelegd en een afspraak voor een nadere kennismaking snel gemaakt.”

2 verhalen, 1 boodschap

Een jaar nadat Hassan gevlucht is voor zijn leven en uiteindelijk in Nederland een vaste verblijfplaats heeft gevonden, kan hij aan de slag bij de Zwolse onderneming Inn-spiratie. Het resultaat van een lange reis, toevallige ontmoetingen, een inspirerende ondernemersbijeenkomst, ongemakkelijke gesprekken en moedige keuzes. Een verhaal over mens zijn en ondernemerschap.

Hassan: “Na een verschrikkelijke reis waarin ik velen zag sneuvelen, kwam ik uiteindelijk in Nederland terecht. Eenmaal aangemeld in Ter Apel, werd ik van het ene AZC naar het andere verplaatst. In Zwolle voelde ik mij fijn, want er waren veel burgerinitiatieven om ons te betrekken en een dagbesteding te geven. Ik heb daar ook mooie vriendschappen opgebouwd, onder andere met Ivo en Ingeborg, op wiens feestje ik uiteindelijk Annelies ontmoette.”

Annelies: “Natuurlijk had ik twijfels over de haalbaarheid van mijn idee om Hassan een stageplek binnen ons bedrijf te geven. We hadden nogal wat hobbels te nemen voordat we succesvol zouden kunnen samenwerken. Hij sprak de taal niet, hij kende onze cultuur niet en wat zou hij eigenlijk kunnen doen? Maar ik besloot mijn eigen belemmeringen niet een excuus te laten zijn om niet in beweging te komen, en het gesprek gewoon aan te gaan. Samen kom je immers altijd verder dan alleen.”

Tot hier en nu verder!

Sinds november 2016 loopt Hassan stage bij Inn-spiratie, waar hij uiteenlopende zaken oppakt. Terwijl hij bij Inn-spiratie heel hard werkt aan de beheersing van de taal, zich de Nederlandse werkcultuur eigen probeert te maken en langzaam een zakelijk netwerk opbouwt, helpt hij Inn-spiratie met zaken als het opmaken van de algemene voorwaarden, de voorbereidingen naar de DBA en licht administratief werk.

Hassan: “Ik had niet verwacht zo snel weer mijn leven op te kunnen bouwen. Maanden zat ik ‘nutteloos’ op een bed in een AZC in Zaandam en moet je me nu zien! Ik heb collega’s om me heen en kan zelfs af en toe wat juridische klussen oppakken. En nu mijn vrouw en zoontje sinds 24 maart ook in Nederland zijn, ziet mijn toekomst er weer heel mooi uit!” 

Annelies: “Ik hoop dat Hassan binnenkort terecht kan bij een andere ondernemer, waar hij zijn juridische talent meer kwijt kan en door kan stromen naar een betaalde baan. Hij is er klaar voor en ik kan hem van harte aanbevelen! Zelf heb ik ook veel geleerd van dit avontuur. Schreeuwende krantenkoppen kregen een gezicht. En een oplossing zit in ons allemaal, als je maar een eerste stap durft te zetten.”

En nu?

Annelies en Hassan hopen met het vertellen van hun verhaal andere ondernemers en organisaties die ook graag iets willen doen maar niet goed weten hoe, uit te dagen een stap te zetten. In Zwolle zijn er mooie initiatieven gaande om regionale statushouders en hun talent een podium te geven, zoals die Arnold Messelink (zie hieronder). Maar dit soort initiatieven kunnen natuurlijk door het hele land worden uitgerold. Door mensen weer waarde te laten toevoegen aan onze maatschappij, geef je hen de kans hun eigenwaarde terug te vinden en is onnodige steun van de overheid niet nodig. De kracht uit jezelf halen en van niets, iets maken. Dat klinkt als ondernemerschap, nietwaar?

 

Wil jij als ondernemer ook een statushouder op weg helpen? Tijdens Pop-up your Talent krijgen statushouders de kans om hun werkervaring, talenten en een vraag te pitchen voor een gezelschap van vrijwilligers en regionale ondernemers.
Pop-up your Talent wordt georganiseerd door de Zwolse ondernemer Arnold Messelink in samenwerking met Stichting Present Zwolle. “Door dit platform wordt heel zichtbaar gemaakt wat de statushouder wil en hoe de vrijwilligers en ondernemers hem hierbij kunnen helpen binnen een afgebakende tijd”, aldus Arnold Messelink.

Aanmelden of meer informatie via contact@arnoldmesselink.nl of via www.arnoldmesselink.nl


Terug naar overzicht
Deel deze informatie

"Alleen ga je sneller, samen kom je verder."

Wil je elke maand Inn-spiratie in je mailbox? Abonneer je dan op Inn-houd. Onze maandelijkse nieuwsbrief met artikelen over teamontwikkeling en leiderschap.

  • gratis inzichten
  • gratis toepassingen
  • gratis ideeën

Het bouwen van een sterk team is het tofste werk wat er is. Maar soms ook best ingewikkeld. In Inn-houd delen we maandelijks praktische tips en tools.

Inn-spirerende artikelen. Dat is Inn-houd!

Wil je weten wat we voor je kunnen betekenen?

Wil jij aan de bak en denk je dat onze werkwijze bij jou past? Stuur ons een bericht en je hoort heel snel van ons.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.