Verschil moet er zijn

Over hoe je het beste uit je mensen haalt.

Anderhalve maand geleden ging de AVG in werking. De wet is in hoofdlijnen bedoeld om ervoor te zorgen dat je niets doet met de persoonsgegevens van mensen waar zij niets van af weten of wat zij niet willen. Lijkt me normaal, toch? Maar ja, blijkbaar denken sommigen daar anders over. Er zijn mensen (en dus organisaties) die het met de privacy van anderen niet zo nauw nemen. Ongeacht de intentie. En dus moest de wet aangescherpt worden. Ten koste van iedereen. Ook van hen die al wél zeer integer met gegevens omgingen. Met het nodige ‘gedoe’ tot gevolg. Goed, ik snap het: de wet geldt voor iedereen. Te goeder trouw of niet. Het is in ieder geval lekker duidelijk.

Iedereen gelijk?

De drang om het voor iedereen op dezelfde manier te willen regelen zette me aan het denken. Binnen organisaties richten we beleid vaak erg generiek in: wat voor de één geldt, moet automatisch ook voor de ander gelden. Helemaal ingebed in onze Nederlandse cultuur. Privileges, verworven rechten, ongelijkheid – het lijken wel scheldwoorden in ons land.

Maar mensen zijn per definitie niet hetzelfde en (dus?) niet gelijk. En dat is prima. Sterker nog: daardoor ontstaan mooie teams. Sterke teams. Als je tenminste samen gebruik maakt van de verschillen. De verschillende talenten van mensen, de verschillende ervaringen en de verschillende manieren van werken. Maar zoals we het nu vaak regelen, moet men zich vaak wél aan exact dezelfde regels houden.

Want het is natuurlijk reuze spannend om aan iemand te moeten uitleggen dat de ander iets wel mag en hij of zij niet, simpelweg omdat jij als leidinggevende denkt dat hij of zij er niet toe in staat is.

Maatwerk vraagt om lef

En dus passen we dezelfde regels toe op die onervaren medewerker die nog heel veel begeleiding nodig heeft als op die goede, ervaren, zelfstandige medewerker. En daarmee ontnemen we ervaren medewerkers ‘privileges’ waardoor zij misschien wel nog beter gaan functioneren. Of ontnemen we de nieuwe binnenkomer, die veel meer capaciteiten heeft dan de zittende populatie, de mogelijkheid om nieuwe energie en inzichten direct toe te passen in de ontwikkeling van de organisatie. Maatwerk toepassen vraagt om lef. Om autonomie en om leiderschap. Op het juiste moment de juiste keuzes kunnen en durven maken.

Doelgericht leiden

Leiding geven op het behalen van doelen of zelfs effecten, dat is waar wij met de workshop Doelgericht Leiden op richten. Niet vertellen “hoe” iemand zijn werk moet doen, maar “waarom” en “wat”. Uiteraard binnen duidelijke kaders. Kaders maken het verschil. De ervaren, zelfstandige medewerker krijgt bredere kaders. Mag meer, maar kán ook meer. Door hem of haar bredere kaders te geven, geef je jezelf als leidinggevende meer vrijheid. Bijvoorbeeld om die minder ervaren medewerker wat extra aandacht te geven.

Uiteraard geef je als leidinggevende altijd vertrouwen en vrijheid, maar wel passend bij en afgestemd op de situatie en de persoon die je voor je hebt. Want anders wordt vrijheid zwemmen, en dat is zonder zwemles of zwemdiploma best lastig.

Een goed gesprek

Dus krijg je binnenkort te maken met een medewerker die gelijkheid wenst? Laat je dan niet verleiden om in de reglementen en statuten te duiken. Maar ga het gesprek aan over jullie gezamenlijk doel, over de opdracht en de kaders. Specifiek en aangepast op wat hij of zij aankan. Want verschillen zijn er. Gelukkig maar! Daag je mensen uit de beste versie van zichzelf te zijn. Dan kunnen jullie samen verschillend sterk zijn.

Met vriendelijke groet,

Rob Rulkens
Managing Partner | Teamcoach | Leiderschapscoach | Procesbegeleider


Wil jij ook het beste uit jouw mensen halen? Je team sterker maken door de verschillen te gebruiken? Schrijf je dan in voor ‘Doelgericht Leiden’. In deze workshop leer je:

  • Sterke opdrachten geven
  • Doelen en kaders stellen
  • De structuur en voorwaarden van Doelgericht Leiden

Uiteraard vertaal jij die inzichten in concrete stappen richting jouw praktijk. Durf jij het aan? Klik dan hier voor meer informatie.


Terug naar overzicht
Deel deze informatie

"Alleen ga je sneller, samen kom je verder."

Wil je elke maand Inn-spiratie in je mailbox? Abonneer je dan op Inn-houd. Onze maandelijkse nieuwsbrief met artikelen over teamontwikkeling en leiderschap.

  • gratis inzichten
  • gratis toepassingen
  • gratis ideeën

Het bouwen van een sterk team is het tofste werk wat er is. Maar soms ook best ingewikkeld. In Inn-houd delen we maandelijks praktische tips en tools.

Inn-spirerende artikelen. Dat is Inn-houd!

Wil je weten wat we voor je kunnen betekenen?

Wil jij aan de bak en denk je dat onze werkwijze bij jou past? Stuur ons een bericht en je hoort heel snel van ons.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.