Vertrouwen is de basis.

Over de belangrijkste voorwaarde voor teamontwikkeling.

“Alle onrustige cellen zijn weg. Je bent weer helemaal gezond.” De woorden van de doktersassistente kwamen als een geschenk uit de hemel. Een betere boodschap bestond er wat mij betreft niet, op de laatste werkdag van het jaar. Ik hing op. Opgelucht. En deed toen een dansje. Een vreugdedansje.

Mijn collega Lydia, die maar al te goed wist waar dit telefoontje over ging gaf me een dikke zoen en knuffel en danste even met me mee. En in haar ogen zag ik ontroering en blijdschap. Ze voelde zelf ook wat er in mij om ging op dat moment. Prachtig om dat gewoon even te kunnen delen samen.

 

Werk en privé gescheiden houden.

leiderschap vertrouwen teamontwikkeling voorbeeldgedrag

Een inspirerende leider durft zichzelf te laten zien

Toen ik 15 jaar geleden in mijn eerste leidinggevende baan zat, was dat wel anders. Kreeg ik een heel ander voorbeeld. Daar werd mij geleerd dat menselijkheid (en dus kwetsbaarheid) niet samenging met de rol van leidinggevende. Mijn toenmalige leidinggevende bleek kanker te hebben en combineerde een drukke baan met een jong gezin en daarnaast verschillende chemo’s. Bij toeval kwamen we er achter dat zij kanker bleek te hebben en zelfs toen mochten we het er niet over hebben. Dat was iets privé, gaf ze aan. Verschrikkelijk vond ik dat. Zo gevangen in een keurslijf van hoe het zou horen. Ongemak bij alle partijen.

 

Kwetsbaarheid stimuleert vertrouwen.

Het heeft me heel wat jaren stuntelen gekost voordat ik ‘gewoon’ kwetsbaar durfde te zijn. Dat was overigens net zo hard een leerpunt in mijn privéleven, als dat het een was in mijn carrière. Nu is het echter een van mijn mooiste ontdekkingen gebleken in mijn persoonlijke ontwikkeling en in effectief leiderschap. Het levert namelijk zoveel op, zoals;

  1. Je hoeft je niet sterker voor te doen dan dat je bent
  2. Je kunt je overgebleven energie besteden aan dingen die werkelijk belangrijk zijn
  3. Het stimuleert vertrouwen in een relatie
  4. Mensen willen je graag helpen wanneer je ‘gewoon mens’ blijkt te zijn

 

Ontwikkeling begint bij vertrouwen.

“Ontwikkeling gebeurt buiten de comfortzone”. Als het binnen je comfortzone zou zijn, is het geen ontwikkeling toch? Dan kon je het immers al. En wat heb je nodig om uit je comfortzone te kunnen of durven gaan? Juist. Vertrouwen.

Vertrouwen in jezelf. Vertrouwen in je vaardigheden of ervaring. Vertrouwen in je oplossingsvermogen. Vertrouwen in de mensen om je heen. Vertrouwen in het systeem. Het maakt niet uit waar jij je vertrouwen vandaan haalt. Als het er maar is om jou te ondersteunen in jouw ontwikkeling.

 

Lencioni model

teamontwikkeling teambuilding teamontwikkelingsmodel Patrick Lencioni

Bouwen aan sterk teamwork met de Piramide van Lencioni

In ons werk bij Inn-spiratie zijn wij iedere dag bezig met het versterken van samenwerking. Een theoretisch model over teamontwikkeling wat wij graag gebruiken bij het ontwikkelen van sterk teamwork, is de piramide van Lencioni. In zijn boek “De vijf frustraties van teamwork” benoemd Patrick Lencioni vijf belangrijke succesfactoren voor succesvol samenwerken. Met als belangrijke onderliggende basis de aanwezigheid van vertrouwen. Feedback in onderlinge gesprekken, of (on)gevraagd vragen en aanbieden van hulp zijn belangrijke gedragingen die horen bij relatievertrouwen. En de belangrijkste bedreiging ervan: onkwetsbaarheid. Het onvermogen om jezelf te laten zien in de samenwerking met anderen. Met je mooie en minder mooie kanten. Gewoon jezelf zijn.

 

Fake it till you make it – Vertrouwen kun je bouwen.

Ben jij teamleider van een team waarbij jij merkt dat het onderling vertrouwen laag is, realiseer je dan dat juist jij hier veel aan kunt doen. Door zelf het gedrag te laten zien en uit te lokken wat bij vertrouwen hoort. Voorbeeldgedrag als leider is sowieso essentieel maar juist in het creëren van vertrouwen heb je een sleutelpositie. Laat je zelf zien, vertel wat je bezighoudt op je werk maar ook daarbuiten, (zonder dat je verplicht bent alles te delen!), vraag hulp, maak fouten, zeg sorry en corrigeer wat je eerder niet goed deed. Laat zien dat jij ook steeds bij leert. En daag je team ook uit om dit te doen. Bijvoorbeeld door werkvormen te kiezen tijdens het samenwerken of teammeetings die vertrouwen opbouwen in een team.

 

Interventie voorbeelden; een paar praktische tips.

Teamoverleg lifeguards teamvertrouwen teamcommunicatie teamontwikkeling

Als onderling vertrouwen levens kan redden, kun je er maar beter geen doekjes om winden.

Deel op een teamdag jullie levensverhalen met elkaar of doe bijvoorbeeld de werkvorm “Inspiratiediner”[1] waarbij je elkaar vertelt wie je uit zou nodigen tijdens een diner als jij 7 mensen mag uitnodigen (dood of levend, bekend of onbekend). Zo leer je de mens achter de professional kennen en dat is goud waard voor vertrouwen. Ook kun je “Spelerskaarten” [1]maken samen, waarbij iedereen inzichtelijk maakt op een poster wat zijn of haar kwaliteiten, vaardigheden en ontwikkelpunten zijn. Door deze kaarten vervolgens samen te analyseren, krijg je inzicht in welke teamleden elkaar goed verder kunnen en voor welke ontwikkeling juist gezamenlijk een teamtraining of workshop ingekocht zou kunnen worden. Samen ontwikkelen geeft direct verbinding en vertrouwen en kan je veel meer brengen dan de oppervlakkige inhoud van de workshop.

 

Teamontwikkeling met een kop thee of biertje op de bank

Vaak zien wij in de meerdaagse programma’s gericht op teambuilding die wij organiseren, dat een belangrijk onderdeel van het proces gebeurt in ‘de vrije ruimte’. Omdat we werken op unieke locaties midden in de natuur, waar je als team de enige bent, is er geen afleiding van het groepsproces en kom je tot elkaar.

Met een kop thee of een biertje in de hand, wordt er nog lang nagepraat. Gewoon even tijd voor elkaar. Van mens tot mens. Goede gesprekken en bijzondere ervaringen. Onmisbare elementen in het bouwen van sterke teams.

 

 Heel veel succes en plezier met de ontwikkeling van jouw team!

 

Met inspirerende groet,

Annelies Rulkens-Zielman

 

Leading Partner | Teamcoach | Leiderschapscoach | Procesbegeleider

 

[1] Binnenkort delen wij regelmatig praktische werkvormen voor het bouwen van sterke teams (Teams waar je bij wilt horen) op onze website bij Toolbox voor Teamontwikkeling. Ook deze werkvorm mag je hierin verwachten! Wil je als eerste op de hoogte gehouden worden over nieuws over deze nieuw dienst van Inn-spiratie? Laat het ons weten en je krijgt proactief een berichtje als de eerste Toolboxen en Werkvormen live staan.


Meer weten?

over teamontwikkeling bij Inn-spiratie? Over onze aanpak met bijvoorbeeld een “Teamdiagnosedag”? Of welke teambuilding oefeningen je gewoon bij jullie op de werkplek zou kunnen doen?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op via info@inn-spiratie.nl. Of boek een “Rondje sparren” in de agenda’s van een van onze procesbegeleiders. Laat van je horen en we plannen snel een afspraak in!

 


Terug naar overzicht
Deel deze informatie

"Alleen ga je sneller, samen kom je verder."

Wil je elke maand Inn-spiratie in je mailbox? Abonneer je dan op Inn-houd. Onze maandelijkse nieuwsbrief met artikelen over teamontwikkeling en leiderschap.

  • gratis inzichten
  • gratis toepassingen
  • gratis ideeën

Het bouwen van een sterk team is het tofste werk wat er is. Maar soms ook best ingewikkeld. In Inn-houd delen we maandelijks praktische tips en tools.

Inn-spirerende artikelen. Dat is Inn-houd!

Wil je weten wat we voor je kunnen betekenen?

Wil jij aan de bak en denk je dat onze werkwijze bij jou past? Stuur ons een bericht en je hoort heel snel van ons.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.