Cirkel van invloed
Weten waar jij je energie beter wel of niet op kunt richten om persoonlijk effectiever te zijn. Dat is waar de Cirkel van Invloed van organisatiepsycholoog Stephen Covey over gaat. Met deze praktische tool krijg je inzicht hoe je van reactief naar proactief gedrag kunt gaan en hoe je meer persoonlijk leiderschap kunt pakken over je leven. Deze theorie sluit hiermee goed aan op het Inn-spirerend Leiderschapsmodel en past onder het element ‘Drive’. Na het lezen van dit artikel begrijp je het verschil tussen invloed, betrokkenheid en buiten invloed en hoe je hier mee om kunt gaan in het versterken van je persoonlijk leiderschap.
Wat is persoonlijk leiderschap?
Persoonlijk leiderschap gaat over het vermogen om je leven te kunnen leiden op de manier zoals jij dat wilt. Het ontstaat vanuit een innerlijk weten of diepgewortelde drive om het beste uit jezelf te willen halen. Ofwel; de beste versie van jezelf te willen zijn. Jezelf kennen, weten wat je goed kunt, waar je blij van wordt, waar je talenten zitten maar ook welke zaken juist niét bij je passen, zijn heel belangrijk om je leven zo vorm te kunnen geven dat jij het beste tot je recht komt. Tegelijkertijd is het leven vaak onvoorspelbaar en continu in verandering. Een proactieve houding kan je helpen hier goed mee om te gaan.
Wat is de cirkel van invloed?
Stephen Covey heeft in zijn model verschillende cirkels getekend. De binnenste cirkel is de cirkel van invloed. Binnen deze cirkel heb je de kern waar je directe invloed op hebt; je eigen gedrag. Denk aan de dagelijkse keuzes die je maakt in hoe je zaken doet, wat je eet, hoeveel je beweegt, wat je leest, bekijkt of met wie je om gaat. Wanneer je niet blij wordt van de dingen die je in dit lijstje tegenkomt, kun je direct je invloed pakken door andere keuzes te maken.
De tweede ring is de cirkel van indirecte invloed. Dit betreft het gedrag van anderen. Hier heb je met je eigen gedrag vaak veel invloed op, echter je hebt geen controle op de uitkomsten. Je bent ook afhankelijk van anderen om tot een bepaalde uitkomst te kunnen komen. Indirecte invloed is de laag waar je als leidinggevende veel mee te maken hebt. Door middel van jouw gedrag kun je anderen beïnvloeden om samen tot de mooiste prestaties te komen.
Wat is de cirkel van betrokkenheid?
Waar ben jij eigenlijk allemaal bij betrokken? Waar gaat jouw aandacht naar uit? Maar eigenlijk gaat deze betrokkenheid een laagje dieper: waar gaat jouw energie naar toe? Wanneer je deze vraag beantwoord, kom je uit op de cirkel van betrokkenheid. Waar maak jij je eigenlijk druk over?
Voorbeeld: je bent niet bij met je werksituatie. Je verveelt je vaak en hebt niet het gevoel dat je je talent kwijt kunt in je werk. Dan heb je in principe 3 keuzes op basis van de cirkel van invloed en betrokkenheid: Change it, accept it or leave it.
Verandering
Keuze 1 is verandering; dit betekent dat je jouw invloed aanwendt om je huidige werk zo te beïnvloeden dat jij je talent kwijt kunt in je werk. Maak bijvoorbeeld een lijstje met taken die je graag zou willen oppakken en welke taken je zou willen overdragen aan iemand anders. Wanneer je hierover het gesprek aan zou gaan met je leidinggevende en collega’s, kan het maar zo zijn dat je samen tot mooie oplossingen kunt komen die voor een win/win situatie kunnen zorgen in je team.
Acceptatie
Keuze 2 is acceptatie; dit betekent dat je je mindset verandert. Je kiest ervoor om verder niet te handelen maar ook geen energie en plezier meer te verliezen aan de huidige werksituatie. Kijk bijvoorbeeld eens naar wat dit werk je wél oplevert. Verander je manier van kijken en je energie en gevoel zullen veranderen. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan maar kan je veel gedoe schelen en vrolijkheid opleveren.
Weglopen
Keuze 3 is weglopen; dit betekent dat jij de huidige situatie niet langer accepteert maar er ook niet in wil investeren om het nog te verbeteren. Dat betekent dat jij de situatie gaat verlaten en in dit geval op zoek gaat naar een andere baan.
Welke van de bovenstaande keuzes je ook maakt, maakt eigenlijk niet uit. Als je maar kiést. De grootste ontevredenheid vind je vaak bij mensen die geen keuzes maken en zwelgen in zelfmedelijden over situaties waar ze zelf (mede)verantwoordelijk voor zijn. Dat noemen we gekscherend ook wel persoonlijk lijderschap. Nou doe ons dan maar die andere “ei”. Persoonlijk leiderschap; van dromen, naar doelen, naar realisatie.
Cirkel van Betrokkenheid verkleinen
Soms kom je een situatie tegen dat je onbewust energie besteedt aan zaken die je eigenlijk geen energie meer opleveren. Door je hier bewust van te zijn, kun je keuzes maken. Tegenwoordig zie je hierdoor bijvoorbeeld steeds meer mensen van sociale media weg bewegen als Facebook. Ook het bewust mijden van nieuwswebsites en hierdoor niet meer onderdeel zijn van de continue stroom van (negatief) nieuws is een beweging die we volgens deze website steeds meer zien in de 21e eeuw. Waar wil jij je aandacht en energie eigenlijk aan besteden? Maak jij nog steeds bewust tijd en aandacht vrij voor de mensen en activiteiten die je echt belangrijk vindt?
Wanneer je geen invloed hebt en niet weg kunt lopen
Heel af en toe komen we in situaties terecht waar we werkelijk geen invloed hebben en er toch mee moeten dealen, omdat we niet weg kunnen. Ernstige ziekte, het verlies van een naaste, of een ontslag bij een toffe baan. Of wanneer je door een oorlogssituatie in een concentratiekamp terecht komt. Heel verschrikkelijk, uitzichtloos en verloren. Alle reden om zielig in een hoekje te gaan zitten. Zou je zeggen.
Invloed op je mindset
“Echt niet!”, aldus Viktor Frankl, een Oostenrijks neuroloog en psychiater die vooral ook bekend werd als overlever van de holocaust. Frankl legde in deze bizarre tijd de basis onder de ‘logotherapie’. Een manier van kijken naar de psyche van de mens waarin “keuzevrijheid” centraal staat. Hij stelde dat mensen zich onderscheiden van dieren door deze keuzevrijheid. “Je hebt geen invloed op wat je overkomt, wel op hoe je hier mee omgaat. Door jezelf goed te kennen, je zelfbewustzijn te trainen, in contact te staan met je geweten of je voorstelling van hoe je zou willen zijn, kun je altijd vrij zijn. Vanuit je vrije wil kunnen denken zoals jij zelf wilt. Ze kunnen je alles afnemen maar nooit je keuzevrijheid”.
Omdenken van lastige situaties of kijken naar wat het wél is, kan ontzettend veel lucht geven in zware situaties. De film “Collateral Beauty” (2016) geeft op indrukwekkende wijze beeld bij dit thema. Het verlies van een dierbare wordt er niet minder van, de impact geef je er een andere kleur mee. Welke betekenis geef jij aan de verdrietige gebeurtenissen in je leven? Door voor jezelf, maar ook samen met anderen bewust stil te staan bij betekenisgeving, kun je veel invloed hebben op de mindset waarmee mensen terugkijken op zaken.
Omdenken in leiderschap
Geef jij leiding in een omgeving waarin bijvoorbeeld fusies, sluitingen van locaties of verlies en rouw om een collega aan de orde is? Door bewust aandacht te geven aan deze situatie, er samen betekenis aan te geven en te kijken hoe jullie hier samen goed mee om kunnen gaan, kan deze periode voor veel mensen uiteindelijk heel waardevol zijn. Dan wordt lijderschap weer leiderschap. Precies datgene waar wij jou graag verder bij willen helpen.
We hopen dat je met de informatie in dit artikel meer inzicht hebt gekregen in hoe je meer uit jezelf en je eigen leiderschap kunt halen. Wil je nog meer weten, of wil je graag praktisch aan de slag en in gesprek om een doorontwikkeling in jouw leiderschapsskills te maken? Onze workshop ‘Persoonlijk leiderschap’ neemt je in een dagdeel mee in dit boeiende onderwerp. Boek de workshop exclusief voor jou en je collega’s bij jou op locatie of kom naar onze Inn en laat je volledig ontzorgen.