Het Inn-spirerend Leiderschapsmodel

Als het erop aankomt, blijft alleen wat echt sterk is over

Als Forward Air Controller (FAC’er) in Afghanistan zat hij er bovenop. Leidinggevenden die met hun teams dagelijks onder de zwaarste omstandigheden hun taak moesten volbrengen. Al die training, in de schoolbanken maar vooral ook in het veld en de praktijk, moest zich nu bewijzen.

Van student bedrijfskunde tot officier bij de Landmacht

Jakob FeenstraJakob Feenstra had zich altijd al geïnteresseerd voor leiderschap. Na zijn studie Technische Bedrijfskunde koos Jakob ervoor om naar de Militaire Academie te gaan en zag hoe er, in tegenstelling tot bij zijn eerdere ‘Management Opleiding’ in het reguliere HBO onderwijs, heel veel aandacht besteed werd aan leiderschap. En hoe de lessen en ervaringen over Militair Leiderschap, opgedaan in al die eeuwen dat dit ‘bedrijf’ bestaat, ook nu weer overgedragen werden aan de jonge generatie officieren. Als het erop aankomt, blijft alleen wat echt sterk is over.

Op de frontlinie

Nu, een paar jaar later, zag hij met eigen ogen hoe deze lessen tot uitvoering gebracht werden in de praktijk van een missie die op de frontlinie plaatsvond. Als FAC’er word je toegevoegd aan de eenheid of het team van een andere leidinggevende die met zijn team op de grond zich in vijandelijk gebied verplaatst. Wanneer zo’n team vervolgens daadwerkelijk op de vijand stuit (troops in contact, ofwel TIC genoemd) en er airsupport nodig is, dan heb jij als FAC’er contact met de aanwezige luchtmacht en ‘praat jij de bommen op het doel’.

Een grote verantwoordelijkheid die met grote precisie uitgevoerd moet worden. Want als de bom net verkeerd valt, raak je niet je vijand maar een onschuldige voorbijganger of je eigen team en jezelf. Vaak maar enkele tientallen meters verwijderd van de vijand.

Bron afbeelding: Mediacentrum Defensie (MCD) | Foto: Jasper Verolme

Met eigen ogen zien

Omdat Jakob steeds weer met andere teams en hun leidinggevenden mee de poort uit ging, zag hij van binnenuit hoe al die geleerde lessen er dan in de praktijk uit zagen. Het fascineerde hem hoe al deze – vaak jonge – mensen onder deze zware omstandigheden bléven leiding geven. Zelfs wanneer er tijdens een TIC teamgenoten gewond raakten, of soms zelfs sneuvelden. Jakob maakte het allemaal van heel dichtbij mee. Hij zag heel veel goede en indrukwekkende voorbeelden, maar zag ook voorbeelden van een aantal minder succesvolle leiders. Leiders die hun draagvlak verloren en daarmee hun team verloren. Met grote consequenties. En dat draagvlak bleef hem fascineren.

Draagvlak; het element dat miste in de bestaande leiderschapslessen

Al die inzichten, voorbeelden en ervaring van leiderschap in het heetst van de strijd, nam Jakob na zijn missie weer mee terug naar de Militaire Academie. Als Docent aan de Academie ging hij jonge officieren onderwijzen over Leiderschap. En hoewel er al heel mooi materiaal op de plank lag van al die eeuwen docenten voor hem, miste hij een samenvattend model waaraan de kern van leidinggeven in de praktijk kon worden opgehangen. Hij vond nergens goed dat draagvlak terug, dat onderdeel in leiderschap wat hij daar in Afghanistan zo had ervaren als een cruciaal punt.

Drive; het startpunt

Leiderschapsmodel stappenplan leiderschap

Vanuit drive en persoonlijke nieuwsgierigheid naar goed leiderschap ging hij zelf aan de slag om inzichten te vertalen naar iets wat overdraagbaar was. Hij analyseerde de lessen en ervaringen, om ze vervolgens in een model te gieten. Jakob toetste zijn ideeën en model bij zijn collega’s instructiegroep Leiderschap aan de Militaire Academie. Het leiderschapsmodel van Jakob is inmiddels uitvoerig getest op casuïstiek, tijdens oefeningen en later ook de praktijk*. Het model bleek sterk, in al zijn eenvoud, precies die missende link tussen theorie en praktijk.

Het Inn-spirerend Leiderschapsmodel

Dit model en zijn verschillende elementen geeft precies de complexiteit weer waarbinnen een leidinggevende zich moet bewegen. De verschillende elementen en stappen verdienen zijn of haar aandacht om samen met het team tot goede en duurzame resultaten te komen. Wordt een van de stappen overgeslagen of niet goed uitgevoerd, dan zal een team uiteindelijk niet (lang) succesvol zijn**.

Vanuit Defensie naar het bedrijfsleven

In 2017 besloot Jakob het model mee te nemen naar Inn-spiratie, waar wij samen onze krachten bundelden om deze lessen en ervaringen voor veel meer organisaties beschikbaar te stellen. We hebben dit model vervolgens verwerkt in onze ontwikkelprogramma’s en naar onze klanten binnen de zorg, commerciële organisaties, de overheid en het onderwijs. Steeds weer krijgen we de bevestiging dat we met dit model echt het verschil maken voor leiders die het verschil willen maken voor zichzelf en anderen.

Beschikbaar in de Inn-spiratie Academie: team- & leiderschapsontwikkeling

We hebben verschillende ontwikkeltrajecten gebouwd op basis van het Inn-spirerend Leiderschapsmodel; individuele leiderschapscoaching of juist leren in de groep met anderen. Ben jij benieuwd naar deze programma’s? Neem dan een kijkje in onze Academie of boek geheel vrijblijvend een Rondje Sparren met een van onze Trainer/Coaches. Dan kijken we samen welke aanpak het beste bij jou past.

Met vriendelijke groet,

Annelies Rulkens-Zielman
Directeur/Eigenaar bij Inn-spiratie: team- en leiderschapsontwikkeling

* Benieuwd naar het verhaal van Jakob over hoe dit model en deze manier van werken hem tijdens een heftige VN-missie in Syrië er doorheen sleepte? Jakob geeft hierover met Inn-spiratie aangrijpende gastcolleges waarin jij als deelnemer actief aan de slag moet met de leiderschapsdilemma’s waar hij destijds voor stond. Wat zou jij doen?


Terug naar overzicht
Deel deze informatie

"Alleen ga je sneller, samen kom je verder."

Wil je elke maand Inn-spiratie in je mailbox? Abonneer je dan op Inn-houd. Onze maandelijkse nieuwsbrief met artikelen over teamontwikkeling en leiderschap.

  • gratis inzichten
  • gratis toepassingen
  • gratis ideeën

Het bouwen van een sterk team is het tofste werk wat er is. Maar soms ook best ingewikkeld. In Inn-houd delen we maandelijks praktische tips en tools.

Inn-spirerende artikelen. Dat is Inn-houd!

Wil je weten wat we voor je kunnen betekenen?

Wil jij aan de bak en denk je dat onze werkwijze bij jou past? Stuur ons een bericht en je hoort heel snel van ons.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.