Leiderschap is waarmaken

Van inspiratie naar klinkende resultaten

Ik sprong een gat in de lucht! Zo blij was ik dat ik, vanwege een samenloop van omstandigheden, ‘zomaar’ te gast was bij het event Forward Thinking Leadership afgelopen vrijdag 28 september. En zo zat ik ineens op 20 meter afstand van een inspirerend leider en grote sprekers als Barack Obama(!), Marshall Goldsmith, Michaela DePrince en Steven van Belleghem. Een cadeau om nooit meer te vergeten. En een kans om te grijpen! Maar ook één die ik zélf moet omzetten naar meer dan een prachtige dag.

Wijze lessen van een inspirerend leider | Niets nieuws en toch goed om te horen

Voor mijn werk bezoek ik regelmatig seminars die gaan over leiderschap. Ik hoor graag hoe inspirators uit mijn vakgebied tegen ‘ons’ thema aankijken. Eerlijk is eerlijk: niemand van hen vindt ooit het wiel opnieuw uit. De wijze lessen die zij meegeven zijn allemaal, door henzelf of anderen, al eens gegeven. Maar daardoor niet minder wijs!

 Forward Thinking Leadership | Netwerken met andere inspirerend leiders Forward Thinking Leadership | Een zaal vol professionals hangt aan de lippen van grote sprekers en inspirerend leiders
Tijdens Forward Thinking Leadership werden ook een heleboel wijze lessen gedeeld. Een aantal daarvan deel ik graag weer met jou. Niets nieuws, maar toch goed om (nog eens) te horen:

  • Leiderschap in de toekomst is gebaseerd op oude waarden (het Lindy effect van Albert Goldman). Kenmerkend voor een inspirerend leider van de toekomst zijn begrippen als moed, creativiteit, inspiratie en verbinding;
  • Wacht niet op verandering, maar WEES de verandering!;
  • Fit zijn (mentaal & fysiek) is cruciaal voor een inspirerend leider;
  • Egotripperij en de (doorgeslagen) wil om te winnen zijn grote bedreigingen voor goed teamwork;
  • Zelfreflectie en een feedback ‘loop’ zijn onmisbaar om niet te verdwijnen in een bubbel;
  • Goede ideeën zijn er genoeg. Goede acties maken het verschil tussen droom en realiteit.

In 5 stappen van inspiratie naar klinkende bedrijfsresultaten

Veel professionals laten zich, net als ik, steeds weer inspireren. Door boeken te lezen, naar seminars te gaan of een opleiding te volgen. Op zoek naar nieuwe wijze lessen om zichzelf te verbeteren. Heel goed natuurlijk! Alleen beseft niet iedereen dat de sleutel tot succes niet in het boek of bij de spreker ligt, maar bij jezelf. “Wacht niet op verandering, maar WEES de verandering!”

Veel wijze lessen zijn wel wijs, maar helemaal niet zo nieuw … (Ik zei het net ook al.) Ze kunnen echter wél leiden tot nieuwe inzichten en gedrag. Als je ze tenminste de kans geeft om te wortelen. Denk dus bij een volgende inspiratiesessie niet “ja, dit kende ik dus al”, maar “OK! Hoe ga ik dit borgen?”. Succes wordt bepaald door actie. Om je op weg te helpen, hierbij het stappenplan ‘van inspiratie naar klinkende bedrijfsresultaten’.

Stap 1 | Creëer je eigen naslagwerk

Schrijf of teken de hele dag mee. Bewaar je boekjes/aantekeningen als naslagwerk voor later. Jouw krabbels nu zullen je later in staat stellen nog eens terug te keren naar dit bijzondere moment, waarop je besloot over te gaan tot actie.

Stap 2 | Reflecteer en formuleer voornemens

Reflecteer binnen 24 uur op wat jou het meeste raakte. Durf te voelen wat jij nu werkelijk te doen hebt. Kies, want je kunt niet alles. Formuleer 1, 2, maximaal 3 goede voornemens.

Stap 3 | Integreer in je dagelijks leven

Een cruciaal punt, dat bijna altijd vergeten wordt. Integreer je acties in je routine, ritme en dagelijks leven. Bouw een systeem dat maakt dat je wel móét leren. Plan, Do, Check, Act.

Stap 4 | Buddy-up om vol te houden

Samen sta je sterker. Je hoeft je beproevingen niet alleen te doen. Vertrek samen met een buddy of maak iemand deelgenoot van jouw ervaringen en lessen. Spreek af dat hij/zij jou helpt, om terugval te voorkomen. Doe dit minimaal 40 dagen! (De tijd die ervoor staat om nieuwe gewoonte in te programmeren.)

Stap 5 | Spread the message

Laat zien wat je hebt geleerd en vertel je verhaal. Deel je kennis en inspiratie. Daarmee vergroot je je eigen impact (de leraar leert het meest), maar geef je ook jouw mooie lessen door aan anderen. Als tegenprestatie zullen zij jou houden aan je goede voornemens.

Een inspirerend leider is een persoonlijke leider

Niemand is perfect. Dus jij ook niet. (Gelukkig maar!) Het is dus niet erg als het je een dag niet zo goed – of helemaal niet – lukt om je aan je goede voornemen te houden. Maar houdt wel in gedachte dat een inspirerende leider het goede voorbeeld geeft aan zijn/haar team. Jij bent het rolmodel waar de rest zich aan spiegelt. Als jij je eigen dromen en doelen al niet realiseert, waarom zou een ander dat dan wel doen? Persoonlijk leiderschap is dus cruciaal voor je geloofwaardigheid als inspirerend leider. En vergroot daarnaast natuurlijk ook de kans van slagen van je goede voornemen!

Van inspiratie naar echte actie

Nu weten wij bij Inn-spiratie als geen ander dat persoonlijk leiderschap soms toch “makkelijker gezegd dan gedaan” is. We zien veel leidinggevenden die eigenlijk niet blij zijn met de manier waarop ze leiding geven. Die niet gelukkig zijn in hun werk. Of in hun lijf (net iets te zwaar, roken, of een andere ongezonde gewoonte). Leidinggevenden die voor hun gevoel meer vergaderen dan leiden. Of die zoveel werken dat ze er tijdens de momenten dat het eropaan komt niet zijn voor hun gezin … Daarom hebben wij een workshop Persoonlijk Leiderschap voor leidinggevenden ontwikkeld. Genoeg gedroomd. Genoeg gedacht. Tijd voor actie! Is één van de laatste plekken voor jou?

Met vriendelijke groet,

Annelies Rulkens-Zielman
Directeur/Eigenaar bij Inn-spiratie: team- en leiderschapsontwikkeling


Terug naar overzicht
Deel deze informatie

"Alleen ga je sneller, samen kom je verder."

Wil je elke maand Inn-spiratie in je mailbox? Abonneer je dan op Inn-houd. Onze maandelijkse nieuwsbrief met artikelen over teamontwikkeling en leiderschap.

  • gratis inzichten
  • gratis toepassingen
  • gratis ideeën

Het bouwen van een sterk team is het tofste werk wat er is. Maar soms ook best ingewikkeld. In Inn-houd delen we maandelijks praktische tips en tools.

Inn-spirerende artikelen. Dat is Inn-houd!

Wil je weten wat we voor je kunnen betekenen?

Wil jij aan de bak en denk je dat onze werkwijze bij jou past? Stuur ons een bericht en je hoort heel snel van ons.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.