Met andere ogen
“Stel nu dat je wél op de juiste plek zit.
Maar dat je die niet op de juiste manier invult?”
Ellen keek me wat vreemd aan toen ik haar die vraag stelde. Ze had me het afgelopen half uur uit de doeken gedaan dat ze geen energie meer haalde uit haar werk. Dat ze het gevoel had dat de organisatie waarin ze werkte te traag en te politiek was om zich lekker bij te voelen. Ze had gewoon niet zoveel zin meer in haar leiderschapsrol voor deze organisatie.
Zou ze niet beter af zijn in een omgeving waar ze net zo ambitieus en snel waren als zij zelf? Althans, zoals ze een jaar geleden was. Ellen stond stil voor haar gevoel. Geparkeerd. Wachtend tot haar omgeving zover was dat zij weer verder kon met de ontwikkeling van de organisatie en zichzelf. Ellen was er klaar mee.
Nadenken over persoonlijke drive
In het gesprek wat volgde tussen ons beiden, leidde ik Ellen terug naar de kern van haar leiderschap. Naar haar persoonlijke drive. We spraken over haar kernwaarden, kernkwaliteiten en haar overtuiging over haar kernrol. Samengevat in haar kernmodel. De basis onder persoonlijk leiderschap. Van daaruit keken we opnieuw naar haar rol en functie. En het wierp een andere blik op de zaak.
Met andere ogen bekeek Ellen haar huidige positie en de manier waarop zij deze tot nu toe had ingevuld. Stel nu dat je wél op de juiste plek zit. Maar dat je die niet op de juiste manier invult?
Verschuiven van je paradigma
We kijken naar de wereld door een paradigma (bril). Dit is een combinatie van wat is en hoe het zou moeten zijn (onze waarden). Persoonlijke ontwikkeling zou je hiermee kunnen zien als het verschuiven van je paradigma, waardoor er meer (ontwikkel)ruimte ontstaat.
Soms zit je gewoon niet helemaal lekker. In je rol, je positie, in de groep of in een relatie. Het schuurt. Wat neig je om te doen? Ga je weg? Op zoek naar wat anders? Settel je voor het bekende, maar lever je je passie in? Of vecht je ervoor en ben je bereid om terug te gaan naar de kern. Naar jouw kern? Op zoek naar jouw kernwaarden en kwaliteiten. Zijn ze nog hetzelfde? En zijn jouw acties, jouw handelen en manier van optreden nog in lijn met jouw persoonlijke leiderschapsmissie?
Stilstaan bij jouw (persoonlijk) leiderschap
Het kan helpen om deze essentiële zaken onder (persoonlijk) leiderschap af en toe weer even goed tegen het licht te houden:
- Kernwaarden| Waar sta jij voor? (Benoem ca. 4 waarden.)
- Kernkwaliteiten| Waar ben jij heel goed in? (Benoem ca. 4 werkwoorden.)
- Kernrol| Welke rol/titel staat op jouw persoonlijke visitekaartje?
- Lonkend perspectief | Teken jouw droomleven uit over ca. 5 jaar (werk én privé)
- Zingeving| Waarom/wanneer heeft jouw leven zin gehad?
Vanuit deze essentiële vragen kun je kijken naar de rollen die je nu vervult, waaronder jouw zakelijke rol als leidinggevende of professional. En? Wat zie je? Vervul jij die rol als de beste versie van jezelf?
Persoonlijke coaching voor leiders
Wil je 1 op 1 met ons aan de slag met jouw leiderschapsrol? Neem dan een kijkje op onze pagina over persoonlijke coaching voor leiders en boek een rondje sparren. Dan bespreken we of persoonlijke coaching van Inn-spiratie bij jou past.
Voor nu wens ik je alvast veel inspiratie bij het beantwoorden van de belangrijke vragen die ik hiervoor aan je stelde. De antwoorden hierop vormen de basis onder jouw leiderschap. Kun je daar hulp bij gebruiken? Je weet ons te vinden!
Met inspirerende groet,
Annelies Rulkens-Zielman
Directeur/Eigenaar bij Inn-spiratie: team- en leiderschapsontwikkeling
PS: Ik werk tegenwoordig niet vaak meer zelf in de rol van trainer of coach, maar voor het onderwerp ‘persoonlijk leiderschap’ maak ik graag tijd in mijn agenda. Doe jij in 2020 mee aan een van de schaarse workshops Persoonlijk leiderschap? Daarin gaan we heel praktisch aan de slag met het beantwoorden van de essentiële vragen in dit artikel.
Terug naar overzicht