Vallen, opstaan en weer doorgaan

Over situationeel leiderschap

Joost ging op zijn bek. Hard ook. Terwijl hij vol ambitie bezig was geweest om resultaten te halen en de mooiste plannen voor het nieuwe jaar neer te zetten, werd hij vorige week flink op de vingers getikt door de bedrijfsarts. Een van zijn medewerkers zat in de ziektewet en Joost had het dossier niet op orde. Hij had zitten slapen en nu had hij zich niet gehouden aan de regels die de Wet Poortwachter hem voorschreef als leidinggevende. Er dreigden sancties en een flinke boete.

Joost kon zich wel voor zijn kop slaan. Bram had hem nog zo gewaarschuwd; “Alle ruimte voor toffe initiatieven. Maar wel eerst de basis op orde in je team.” En nu kon hij niet anders dan toegeven dat die basis niet op orde was.

Inpeperen

Bram werd gebeld door de bedrijfsarts die hem -behoorlijk over de jank- bijpraatte over hoe Joost verzaakt had om zijn verantwoordelijkheid te nemen. Uiterlijk kalm maar van binnen kokend van woede, hoorde Bram de bedrijfsarts aan. Er schoot van alles door zijn hoofd. “Hoe heeft dit kunnen gebeuren?” en “Ik heb hem nog zo gewaarschuwd!”. Maar ook “Wat betekent dit nu voor onze organisatie en mijn positie?! Hoe straalt dit nu op mij af?”.

Gelukkig kon Bram zich vermannen en hij bedankte de bedrijfsarts netjes voor het signaal. Bram telde tot 10 en dacht even na hoe hij met deze situatie om zou gaan. Achteloos scrolde hij door de mails op zijn telefoon. En daar vond hij een mailtje. Van Joost. Vanochtend naar hem verstuurd met een uitroepteken. Onderwerp: “Shit. Ik heb een ENORM stomme fout gemaakt. Hulp nodig!”

Schakelen

Bram voelde zich direct ontdooien. Hij las verder en zag dat Joost gelijk zijn verantwoordelijkheid had genomen toen hij vanochtend zijn eigen fout had ontdekt. Hij had de verschillende stakeholders geïnformeerd, verantwoordelijkheid voor zijn fout genomen, gekeken wat hij kon doen om het te herstellen en hoe hij in de toekomst deze fout zou kunnen voorkomen. Hij was er niet voor weggelopen en had direct transparantie gecreëerd.

Daar waar Bram net nog de neiging had om Joost op het matje te roepen en hem te confronteren met zijn fout, schakelde hij nu over naar een andere leiderschapsstijl. Tijd om te steunen. Want, als hij iets wist over Joost, dan was het dat deze jonge hond een perfectionist was. Een die geen fouten duldde. Van anderen niet, maar ook niet van zichzelf. En dit betekende dat er nu leiderschap nodig was van Bram. Steunen. Om te zorgen dat Joost niet zou verkrampen, onzeker zou worden en zijn motivatie zou verliezen. Bram opende zijn What’s app en schreef Joost een berichtje. “Hé makker. Lees net je mail. Help je graag. Sparren en koffie?”

Het toepassen van ‘situationeel leiderschap’

Bram wist heel goed welke leiderschapsstijl nodig is in welke situatie en bij welke medewerker. Situationeel leiderschap en stijlflexibiliteit hierin, had hij goed onder de knie. Hoe zit dat met jou? Heb jij nog scherp in welke situatie je welke stijl het beste in kunt zetten? Want situationeel leiderschap is nodig om het beste uit je mensen te kunnen halen en sterke teams te bouwen. En heb je afgelopen periode nog eens tijd genomen om een vlootschouw te doen van jouw team, om te bepalen hoe je jouw mensen uit kunt dagen om de beste versie van zichzelf te zijn?

In dit uitgebreide artikel uit de Inn-spiratie Academie lees je alles over Situationeel Leiderschap, het model en de theorie van Hersey & Blanchard. En wil je jezelf graag een stap verder helpen in je leiderschapsontwikkeling op dit vlak? Meld je dan alvast aan voor onze workshop “Effectief Beïnvloeden” die we vanaf de zomer van 2019 geven!

Met vriendelijke groet,

Annelies Rulkens-Zielman
Directeur/Eigenaar bij Inn-spiratie: team- en leiderschapsontwikkeling

 

 


Terug naar overzicht
Deel deze informatie

"Alleen ga je sneller, samen kom je verder."

Wil je elke maand Inn-spiratie in je mailbox? Abonneer je dan op Inn-houd. Onze maandelijkse nieuwsbrief met artikelen over teamontwikkeling en leiderschap.

  • gratis inzichten
  • gratis toepassingen
  • gratis ideeën

Het bouwen van een sterk team is het tofste werk wat er is. Maar soms ook best ingewikkeld. In Inn-houd delen we maandelijks praktische tips en tools.

Inn-spirerende artikelen. Dat is Inn-houd!

Wil je weten wat we voor je kunnen betekenen?

Wil jij aan de bak en denk je dat onze werkwijze bij jou past? Stuur ons een bericht en je hoort heel snel van ons.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.