Er mag gedanst worden!

Over persoonlijke ontwikkeling buiten de comfortzone

“Wil je met mij mee naar jazzballet?”
“Eh… is wel leuk denk ik. Mam, mag dat?”

 

Dansen

Ik was 9 jaar toen een vriendinnetje mij vroeg om mee te gaan naar jazzballet. Iedere week stonden we in een gymzaal te dansen op de vrolijke beats van Diana Ross. Later kregen we een echte balletzaal, met spiegels. En deden we af en toe optredens, bij braderieën en openingen van winkels. Vond ik dat eng? Helemaal niet! Hoe meer mensen keken, hoe leuker: lekker dansen!

Er mag gedanst worden! Inn-houd #40 - Over persoonlijke ontwikkeling buiten de comfortzone

Daarna kwam ik bij een professioneler balletschool: heel veel techniek, niet frunniken aan je pakje, rechtop staan, buikspieren gebruiken, enz. Ook daar werd ik uitgenodigd om met de showgroep mee te dansen. Drama! De les werd opgenomen op video. Ik wilde het zo goed doen, er mocht niets fout gaan. Hoe ging de dans ook al weer?

Alles ging mis. Geen pas ging goed; dit was geen dansen, dit was in je hoofd bedenken wat je allemaal hebt geleerd, maar niets toepassen.

Later werd ik zekerder, ik kon goed onthouden en beheerste de passen. Tijdens het dansen dacht ik aan de geleerde techniek en de ingestudeerde choreografie.

En dan lijkt het verdacht veel op dansen.
Als je niet beter weet, dan zou je zelfs zeggen dat het dansen is.
Maar… het is niet écht dansen.
Dansen doe je namelijk ook nog met je hart.
De aangeleerde techniek en choreo zijn enorm belangrijk, maar dan begint het pas.

Je moet luisteren naar de muziek en aanvoelen waar je nog iets extra’s kunt geven en waar je juist wat tempo moet maken. Bewegingen afmaken met aandacht. Het duurde wel even voor ik dat snapte. En nog steeds vind ik het spannend.

Ik maak soms een grotere pas, of houd een beweging net wat langer aan. Dan ben ik bang dat anderen dat overdreven vinden en wil ik het liever klein houden. Maar ik merk nu dat anderen juist met me mee gaan doen en ik weer met hun, daar wordt de dans dus veel mooier van.

 

Werken

Eigenlijk is er niet veel verschil met werken. Ik ken de techniek (opleiding, theorie) en de choreografie (werkwijzen, procedures en processen).

En dan lijkt het verdacht veel op werken.
Als je niet beter weet, dan zou je zelfs zeggen dat het werken is.
Maar… het kan nog veel beter.
Door te doen en te oefenen en te durven.
Door te luisteren en aan te voelen en je werk met aandacht te doen.
Door soms iets meer te geven en soms wat tempo te maken.

 

Er mag gedanst worden! Inn-houd #40 - Over persoonlijke ontwikkeling buiten de comfortzone

Springen

Ruim 20 jaar werkte ik bij een van de grootste werkgevers van Nederland. Vorig jaar stapte ik over naar de kleine maar mega ambitieuze organisatie Inn-spiratie. Nogal buiten mijn comfortzone. Dat voelde enorm spannend. En toch was het precies wat ik moest doen. Hier is alleen de juiste passen doen niet voldoende. Het gaat om de dans. Je kunt je in een klein team niet verschuilen in de coulissen.

Ik ben al lang geen 9 meer. Ben niet meer zo heerlijk onbevangen en zeker niet zonder angst. Toch ben ik die dansvloer opgestapt. Ook met deze blog. Vol het spotlicht in. Doodeng! Maar wel precies wat ik te doen heb.

 

Ontwikkelen

Net zoals ik deze maand mijn papieren binnenhaalde voor MBTI-Practitioner. Had ik een paar jaar geleden nooit gedurfd. Maar nu laat ik mijn angst niet langer meer mijn beperking zijn. Gewoon doen wat ik werkelijk wil doen. Nu ben ik Officemanager én MBTI-Practitioner. Als MBTI-Practitioner kan ik andere professionals helpen om hun MBTI-profiel te ontdekken. Zo kan ik naast de programmaondersteuning ook inhoudelijk bijdragen aan het versterken van samenwerking bij onze klanten.

Er mag gedanst worden! Inn-houd #40 - Over persoonlijke ontwikkeling buiten de comfortzone

Gelukkig mag ik leunen op mijn ervaren coach-collega’s. Collega’s die mij prikkelen en uitdagen om steeds weer alles te geven. Die me uitdagen om – ondanks mijn neiging om vanuit bescheidenheid op mijn beurt te wachten, of soms zelfs voorbij te laten gaan – de ruimte in te nemen die ik verdien.

Die kennis en persoonlijke ervaring kan ik nu met MBTI ook inzetten voor het versterken van samenwerking. MBTI is een heel heldere spiegel voor persoonlijke ontwikkeling. Je leert jezelf nog beter kennen en krijgt handvatten om effectiever te worden in samenwerken bijvoorbeeld.

 

Nieuwsgierig naar MBTI en wat we hierin wellicht ook voor jou en je team kunnen betekenen? Laat van je horen! Hoe dan ook: ik daag je uit. Sta op van die vertrouwde (bureau)stoel. Kom in beweging. Persoonlijke ontwikkeling ontstaat buiten de comfortzone. Durf te dansen! Het is soms doodeng. Maar het wordt er veel leuker van!

 

Hartelijke groet,

Lydia Freie
Officemanager | MBTI-Practitioner

 


Meer weten?

Wil jij meer weten over persoonlijke ontwikkeling met behulp van MBTI? Bekijk dan onze Workshop ‘MBTI voor leiders – Inzicht in persoonlijkheidsprofiel en voorkeuren‘, die door Lydia worden gegeven. Wil jij met jouw team stappen zetten in het zelfbewustzijn, bouwen aan teamvertrouwen en handvatten hoe je ieders talent in kunt zetten voor het teamresultaat? Dan is MBTI voor teams – Inzicht in persoonlijkheden in teamverband wat voor jullie!


Terug naar overzicht
Deel deze informatie

"Alleen ga je sneller, samen kom je verder."

Wil je elke maand Inn-spiratie in je mailbox? Abonneer je dan op Inn-houd. Onze maandelijkse nieuwsbrief met artikelen over teamontwikkeling en leiderschap.

  • gratis inzichten
  • gratis toepassingen
  • gratis ideeën

Het bouwen van een sterk team is het tofste werk wat er is. Maar soms ook best ingewikkeld. In Inn-houd delen we maandelijks praktische tips en tools.

Inn-spirerende artikelen. Dat is Inn-houd!

Wil je weten wat we voor je kunnen betekenen?

Wil jij aan de bak en denk je dat onze werkwijze bij jou past? Stuur ons een bericht en je hoort heel snel van ons.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.