Moedige keuzes in leiderschap

Over een ander soort ‘moed’ mogen voelen als niet-militair leider

‘Leider’ is een titel die je verdient. Althans, zo zien wij dat bij Inn-spiratie. Je verdient je strepen door het tonen van visie, daadkracht en het faciliteren van een team. Bij Defensie is het gebruikelijk om je ervaring en de verantwoordelijkheid die je hebt te tonen door rangen (sterren en strepen) en om datgene wat je gedaan hebt en de moed die je getoond hebt te laten zien door speldjes, medailles en koorden. Hierdoor worden prestaties en in sommige gevallen moed, visueel zichtbaar en krijgt het aandacht in persoonlijk contact met anderen. In dat geval hebben we het over heldendaden (al zouden mijn militaire collega’s dat niet zo noemen). Soms zelfs over moedige keuzes rond leven en dood en over het beschermen van anderen. Met een team van ex-militairen om mij heen, voelt het soms alsof ik daardoor geen aanspraak mag maken op de term ‘moed’. Na enig soulsearching tijdens mijn vakantie (je weet wel: ‘stilstaan is ook leiderschap’), besefte ik me dat ook ík in mijn rol als leider soms moedige keuzes moet maken. Een ander soort moed, dat dan wel, maar wel keuzes waarvoor ik mijn eigen angsten moet overwinnen om het beste te kunnen bereiken voor mijn bedrijf en mijn team. Want dat is mijn rol; het leiden van een sterk team door onder andere het maken van moedige keuzes. Kortom, waar ik ‘moed’ voorheen alleen associeerde met de mindset en daden van mijn militaire collega’s (en ik me daardoor soms zelfs weleens nietig voelde), besef ik me nu dat moed ook bij een ‘normale’ leiderschapsrol hoort. Dus ook die van jou.

Handelen buiten je comfortzone 

‘Moed’ en ‘trouw’ zijn prachtige woorden. De ultieme waarden die in ons team enorm leven bij degenen met een militaire achtergrond. Het gaat meestal gepaard met de vaak gebruikte term ‘vertrouwen’, nog zo’n prachtige waarde die ook hoort bij de titel van Inspirerend leiderschap. In tegenstelling tot ‘vertrouwen’ is ‘moed’ een woord waar we niet mee rondstrooien, maar ook in jouw rol als leider mag je echt moed voelen, tonen en vieren. ‘Leiderschapsmoed’ in het bedrijfsleven, de zorg of het onderwijs kent ergens in de oorsprong dezelfde bron als die van de meiden en jongens bij de Krijgsmacht: handelen buiten je comfortzone, soms tegen je eerste gevoel in, in het belang van een hoger gezamenlijk doel. De vraag ‘Gaan we met jou de oorlog winnen?’ is metaforisch gezien wellicht zelfs door de afdeling HR beantwoord bij de werving van jou voor jouw leiderschapsrol.

Risico en angst bij ondernemerschap

Wanneer ik het over mezelf heb, dan is een voorbeeld van een moedige keuze, de sprong van een goed-geregeld-alles-voor-mekaar-en-werken-binnen-een-vast-beleid-baan naar het spannende, onzekere en risicovolle ondernemerschap. Voor deze voor mij enorme stap was het nodig om mijn angsten en onzekerheden aan de kant te schuiven. Ik koos voor een nieuw bestaan volledig buiten mijn comfortzone en voor het nemen van verantwoordelijkheid voor de aansturing van een nieuw team. Mijn moed ging in dit geval om het voelen van angst, maar het toch doen. Om het balanceren tussen vaak tegenstribbelende gevoelens, angst, intuïtie en ratio, en het vervolgens toch doen waar je onderbewuste zich niet zo/minder senang bij voelt. Er was een moment waarop ik de kracht vond om afstand te nemen van alles wat zeker was. Het klinkt misschien logisch, maar het als leider loskomen van je eigen gevoel, is vaak de beste optie die moed vergt.

Kies je voor de ‘BV Compromis’ of voor écht leiderschap?

Dat leiderschap daarom soms moeilijk is, dat is evident. Als leider van een organisatie of team dat vooruitgang wil boeken, zul je altijd dit soort relatief moedige keuzes moeten maken. Jouw rol als leider betekent dat je de weg vrij moet maken naar die stip op de horizon, in plaats van een gebaand pad volgen. Dat gaat vaak gepaard met gevoelens van ongemak, onzekerheid en een stemmetje dat op emotioneel vlak zegt dat je toch iets anders zou moeten doen. Durf je te kiezen voor wat op de lange termijn beter is voor het team (van de toekomst) in plaats van te kiezen voor de korte termijn verleiding van kiezen voor het simpelweg tevreden houden van je (huidige) team? Een van de belemmerende factoren is het fenomeen dat je ook ‘gewoon een mens’ bent en vaak ook gewoon graag aardig gevonden wil worden. Daar heb ik dus óók gewoon last van. En de meeste leiders om mij heen idem dito. Durf jezelf de spiegel voor te houden en deze vraag te stellen: Ben ik nog steeds de leider die ik moet zijn? Of ben ik een “BV Compromis” aan het leiden? Moed is nodig om je los te maken uit niet helpende compromissen. Maar wil je duurzaam succes voor je team, je organisatie en jezelf, dan ben je standvastig en maak je ook de minder leuke keuzes voor je team. Zeg nou zelf, als het makkelijk was geweest, dan hadden toch veel meer mensen jouw rol/positie gehad of kunnen hebben? #iemandmoethetdoen #jijdus

Korte termijn pijn, lange termijn fijn

Na dit prikkelende maar verhelderende rondje soulsearching en bewustwording over mijn eigen rol en koers in het team van Inn-spiratie, zou ik ook jou willen adviseren om heel bewust je gevoel vast te pakken als er iets aan jou knaagt als leider. Durf te onderzoeken wat intuïtie en wijsheid is (het juiste pad voor jou en je team) en het onderscheid te maken met angst of controle. Het loslaten van angst en controle, dat is óók -persoonlijk- leiderschap. Deze misschien nieuwe manier van denken, heeft natuurlijk effect op jezelf en de anderen in je team. “Korte termijn pijn, lange termijn fijn”, is een stelregel die mij persoonlijk zijn waarde écht bewezen heeft. Het betekent dat je soms een beslissing moet nemen die op korte termijn pijn met zich meebrengt, maar op de lange termijn je team en organisatie vooruit helpt. Beslissingen waar ook echt wel ‘moed’ voor nodig is. En in the end is het toch echt de manier waarop jij omgaat met die momenten buiten je comfortzone die jou maken tot een inspirerende leider die jouw team wil volgen.

En? Welke moedige besluiten heb jij nog te nemen?

Met inspirerende groet,

Annelies Rulkens-Zielman
Directeur/Eigenaar bij Inn-spiratie: team- en leiderschapsontwikkeling

PS: Goed leiderschap begint nog steeds met het leiden van jezelf. Het vinden van de balans tussen intuïtie, ratio en angst vergt persoonlijk leiderschap. Denk jij dat je op dat vlak nog stappen moet maken? Doe dan in 2020 mee aan een workshop Persoonlijk leiderschap.


Terug naar overzicht
Deel deze informatie

"Alleen ga je sneller, samen kom je verder."

Wil je elke maand Inn-spiratie in je mailbox? Abonneer je dan op Inn-houd. Onze maandelijkse nieuwsbrief met artikelen over teamontwikkeling en leiderschap.

  • gratis inzichten
  • gratis toepassingen
  • gratis ideeën

Het bouwen van een sterk team is het tofste werk wat er is. Maar soms ook best ingewikkeld. In Inn-houd delen we maandelijks praktische tips en tools.

Inn-spirerende artikelen. Dat is Inn-houd!

Wil je weten wat we voor je kunnen betekenen?

Wil jij aan de bak en denk je dat onze werkwijze bij jou past? Stuur ons een bericht en je hoort heel snel van ons.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.