Time to celebrate!

Waarom het vieren van succes essentieel is voor sterk teamwork

Als je eenmaal geproefd hebt van succes, dan smaakt het snel naar meer. Over hoe succes er concreet uitziet, kan veel gediscussieerd worden. Maar over de smaak van succes valt niet te twisten. Die is heerlijk! Voor iedereen op zijn of haar persoonlijke manier. ‘Teams waar je bij wilt horen’ zijn niet alleen succesvol, ze durven succes ook te vieren, ze zijn trots. Maar waarom doen ze dat eigenlijk? En hoe kun je het vieren van succes leren?

Trots heeft een bijsmaak

‘Trots’ is een lastig woord voor ons als calvinistische Nederlanders. “Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg” is ons met de paplepel ingegoten. In contrast met bijvoorbeeld Amerikanen worden we nogal eens ongemakkelijk van hen die zichzelf en elkaar makkelijk op de borst kloppen. We associëren de trotse houding vaak snel met zelfverzekerdheid, en misschien zelfs de doorgeschoten variant van arrogantie. En als we nu een ding níét willen zijn als leider, is het wel arrogant. En hoewel zelfverzekerdheid en trots misschien op elkaar lijken, is het niet hetzelfde.

Trots is kwetsbaar

Blog Annelies | Time to celebrate: Waarom het vieren van succes essentieel is voor sterk teamworkAls je een laagje dieper kijkt, zie je dat trots eigenlijk een vorm van kwetsbaarheid is. Het laat zien wat iemand belangrijk vindt en geeft daarmee ook zicht op zijn drijfveren en persoonlijkheid. De trotse persoon laat zich -mits je het wilt zien- in zijn kaarten kijken en wanneer je daar met oprechtheid naar kijkt, krijg je de kans om de ander te ontmoeten. Het is voor velen van ons dan ook oncomfortabel om openlijk trots te zijn op onze eigen prestaties. We hebben geleerd om onszelf toch vooral niet teveel in het middelpunt van de belangstelling te zetten, terwijl onze prestaties en wijzelf het soms gewoon echt verdienen. Sterker nog, we hebben het nodig!

Als het een wedstrijd wordt

Trots is pas bedreigend wanneer we er een wedstrijd van maken. Bijvoorbeeld wanneer een ander trots is op de voetbalprestaties van zijn zoon, krijgen we snel de neiging om de prestaties van onze eigen telg te gaan promoten of op zijn minst te verdedigen. Of om de trots over de prestaties van zijn zoonlief in twijfel te trekken of zelfs te degraderen. Waarom? Het is niet nodig om er een strijd van te maken. Succes kent vele verschillende gezichten en kan ook zeker naast elkaar bestaan. Pas als er op het veld een wedstrijd is, wordt er misschien iets verdeeld. Maar zelfs dan is er ruimte voor meerdere vormen van succes naast elkaar.

Blog Annelies | Time to celebrate: Waarom het vieren van succes essentieel is voor sterk teamworkVerbinding als basis van teamwork

Als trots zijn een manier is om jezelf te laten zien en we accepteren even het ongemak dat er soms bij komt kijken, dan is het een prachtige manier om teamwork te versterken. Een basis onder teamwork is verbinding. Dat kan worden bereikt door elkaars vertrouwen te winnen als teamlid of als leider. Vertrouwen kun je op verschillende manieren winnen, maar een zeer effectieve methode is door openheid te geven over wie je ben, wat je drijft en wat je kunt (en wat je niet kunt).

Verbinding ontstaat van mens tot mens. En niet tussen professionals of zakelijke partners. Dat is slechts een rol die we hebben. Voor echt sterk teamwork is het nodig om jezelf te laten zien, zodat anderen zich met jou kunnen verbinden. Het vieren van succes is een manier om elkaar te zíen en verbinding te stimuleren.

Aandacht voor succes in het team

Openlijk trots zijn op jezelf en elkaar is een hele mooie en effectieve manier om successen te vieren. Je kunt het onderstrepen door ceremoniële activiteiten als het luiden van een bel, speechen tijdens een teambijeenkomst of met het geven van cadeaus zoals bloemen of een financiële bonus. Maar in essentie is bewuste en openlijke aandacht voor succes (groot en klein) het meest belangrijke onderdeel. Het gaat erom dat je binnen je organisatie, naast je continue drang om dingen te verbeteren en te ontwikkelen, ook durft stil te staan en te onderstrepen wat er al goed gaat. Het heeft een inspirerende waarde voor anderen en medewerkers voelen zich gewaardeerd en gezien. Mits de complimenten worden gegeven op prestaties waar ze zelf ook echt trots op durven te zijn.

Successen vieren is een vaardigheid

Juist omdat we vaak mee hebben gekregen dat we niet naast onze schoenen moeten gaan lopen, is het merendeel van onze energie en focus gericht op dat wat nog beter kan. Ambitie noemen we dat. Pluk willekeurig mensen van de straat en vraag hen wat ze goed kunnen en wat ze nog niet zo goed kunnen en je zult de antwoorden op de verbeterpunten veel sneller en makkelijker krijgen. Stil staan bij wat er goed ging en echt even trots voelen bij een prestatie, is iets wat we niet snel geneigd zijn om te doen. We moeten al kampioen worden, voordat we het onszelf toestaan. Zonde! Want succes vieren werkt motiverend én inspirerend. Maar dan moet je wel over de vaardigheid beschikken om je eigen succes te zien!

Hoe vier je succes met je team? Volg deze 5 stappen:

Stap 1 | Evalueer regelmatig hoe zaken zijn verlopen

Evalueer op het resultaat en op het proces naar deze resultaten. Kijk naar wat er verbeterd kan worden, maar onderstreep ook wat goed ging.

Stap 2 | Maak succes zichtbaar voor iedereen

Geef succes een podium door het resultaat of verhaal onderdeel te maken van een bijeenkomst, er aandacht aan te besteden in de interne communicatie of door bijvoorbeeld een “Wall of Fame” te creëren in jullie pand.

Stap 3 | Stimuleer het om trots te zijn op elkaar

Wanneer iemand die dichtbij je staat succes beleeft of wanneer je onderdeel uitmaakt van een succesvol team, komen er hormonen vrij in ons lijf, die maken dat hechting plaats vindt en versterkt. Trots zijn op elkaar is ontzettend belangrijk voor “Teams waar je bij wilt horen”.

Stap 4 | Succes creëert succes

Wanneer je er eenmaal van geproefd hebt, wil je er meer van. In organisaties waar succes openlijk wordt gevierd, stimuleer je een ‘succes-mindset’. Men leert van elkaar, men inspireert elkaar en op deze manier is een volgend succes niet ver weg.

Stap 5 | Laat zien dat je trots bent

Er is geen grotere beloning voor een mens dan worden gewaardeerd voor wie je bent en wat je bijdraagt. Door succes te vieren maak je dit soort zaken expliciet. En hoewel het in dit artikel vooral gaat om het intern vieren van succes, moet je je realiseren dat het extern ook veel impact kan hebben. Je draagt met het vieren van succes bij aan het ‘Team waar je bij wilt horen’. Het verhoogt je aantrekkingskracht op je collega’s en klanten van de toekomst. Succes komt dan naar je toe.

Grijp je kans, niet alleen tijdens de feestmaand

Wanneer dit artikel uitkomt, is het december en in deze fase van het jaar zijn er vaak veel mooie gelegenheden op het werk, maar ook in het privéleven, om stil te staan bij successen en dat waarvoor je dankbaar bent. Maar laat je niet weerhouden om vaker stil te staan bij dat wat aandacht verdient. Grijp je kans om het hele jaar door, momenten in te bouwen om aan jezelf en aan elkaar te laten zien wat jullie belangrijk vinden. Er is altijd wat te doen. Er is altijd nog wat te ontwikkelen. Maar durf te zien welke successen jullie hier gebracht hebben.

Ook dát is leiderschap.

Met inspirerend groet,
Annelies Rulkens-Zielman

PS: Meer lezen over teamontwikkeling en ‘Teams waar je bij wilt horen’? Afgelopen jaar publiceerde Annelies vanuit Inn-spiratie een e-book over dit onderwerp. Dit boek is nu ook in hardcopy verkrijgbaar voor €14,99.

 

 


Terug naar overzicht
Deel deze informatie

"Alleen ga je sneller, samen kom je verder."

Wil je elke maand Inn-spiratie in je mailbox? Abonneer je dan op Inn-houd. Onze maandelijkse nieuwsbrief met artikelen over teamontwikkeling en leiderschap.

  • gratis inzichten
  • gratis toepassingen
  • gratis ideeën

Het bouwen van een sterk team is het tofste werk wat er is. Maar soms ook best ingewikkeld. In Inn-houd delen we maandelijks praktische tips en tools.

Inn-spirerende artikelen. Dat is Inn-houd!

Wil je weten wat we voor je kunnen betekenen?

Wil jij aan de bak en denk je dat onze werkwijze bij jou past? Stuur ons een bericht en je hoort heel snel van ons.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.