• teamontwikkeling leiderschapsontwikkeling
    Wij versterken samenwerking.

Opdrachtgerichte commandovoering

Hoewel termen als ‘commandovoering’ en ‘bevelsuitgifte’ bij veel mensen een gevoel van weerstand, onbegrip of beperking van vrijheid zal oproepen, is het doel van Opdrachtgerichte Commandovoering juist precies het tegenovergestelde. Opdrachtgerichte commandovoering wordt namelijk gebruikt om zoveel mogelijk vrijheid van handelen te geven aan de mensen in het werkveld. Deze vakmensen en professionals in het werkveld weten immers zelf het beste wat nodig is om succesvol te kunnen zijn in the heat of the moment.  

Wat is opdrachtgerichte commandovoering?

Bij Opdrachtgerichte Commandovoering geeft de commandant* aan ‘wat’ er moet gebeuren en ‘waarom’. Dat doet hij met een zogenaamde ‘Commanders intent’ aan zijn ondercommandanten; daarin geeft de commandant aan welke doelstellingen hij wil bereiken, wat hun rol daarin is en de redenen waarom deze opdracht uitgevoerd moet worden. Vervolgens geeft hij hen aan met welke middelen en kaders deze opdracht uitgevoerd kan worden. Let op: hij geeft dus niet aan hóe de opdracht uitgevoerd moet worden! Die vrijheid wordt gegeven aan de ondercommandanten. Zo is er sprake van ‘vrijheid binnen kaders’ en ondertussen wordt door dit proces gewerkt met glasheldere afspraken. Iets wat ongelofelijk belangrijk is in krachtig en sterk teamwork en wat Patrick Lencioni ook onderstreept in zijn boek ‘De 5 frustraties van teamwork’.

Opdrachtgerichte commandovoering
Fotocredits: Koninklijke Landmacht

Waarom gebruik je opdrachtgerichte commandovoering?

De reden waarom Defensie voor deze manier van leidinggeven en samenwerken heeft gekozen, is niet heel ingewikkeld. Door de bijzondere, complexe en onvoorspelbare omstandigheden waarin samengewerkt moet worden tijdens militaire operaties, is onvermijdelijk dat uitdagende en onverwachte situaties zullen ontstaan. Je moet er als leider en professional dan op voorbereid zijn dat je vooraf bedachte plan anders uitpakt dan verwacht. Flexibel kunnen reageren maakt op zo’n moment het verschil tussen leven en dood.

Dat uitgangspunt is de reden waarom commandanten en hun teams worden getraind op het feit dat vooraf ontwikkelde plannen meestal anders uitpakken dan verwacht. “No plan survives contact with the enemy” (Veldmaarschalk Helmuth von Moltke, 1800-1891) is eerder regel dan uitzondering. Wanneer dat gebeurt, is de teamleider in het veld veel beter in staat om in te schatten wat wel of niet werkt. Daarnaast maakt deze stijl van aansturing optimaal gebruik van de creativiteit van de mensen op de werkvloer. En wordt ook het denken in oplossingen gestimuleerd. 

Opdrachtgerichte commandovoering = ‘Vrijheid binnen kaders’

Binnen de filosofie van de Opdrachtgerichte Commandovoering hebben commandanten op de werkvloer niet alleen de bevoegdheid, maar ook de verplichting om te reageren op onvoorziene omstandigheden. ‘Bij de pakken neerzitten’ is geen optie. Gebruik alles wat je in jezelf (en je team) hebt om een uitdaging op te lossen, zolang je maar binnen de kaders van het ‘Commanders intent’ blijft.

Deze leiderschapsstijl kenmerkt zich dus eigenlijk door maximaal vertrouwen in het vakmanschap van de werkvloer in de uitvoering. En natuurlijk wordt de input, de evaluatie en de (zelf)reflectie van degenen op de werkvloer weer gebruikt in de feedbackloop van de Commandant. Zo kunnen hij en de organisatie er weer van leren voor een volgende keer. 

Van commandovoering naar inspirerend leiderschap

Zoals je misschien weet, laten wij ons bij Inn-spiratie graag inspireren door anderen om daarmee het beste uit onszelf en onze klanten te halen. Defensie is voor ons een belangrijke inspiratiebron, maar we zijn niet afgestompt. We weten ook als geen ander dat er zowel voordelen als nadelen hangen aan werken bij Defensie. Daarom hebben wij de Lessons Learned bij Defensie vertaald naar jouw wereld. We gebruiken de sterke lessen en laten zitten wat niet (prettig) werkt in andere branches. Zo hebben wij het proces van opdrachtgerichte commandovoering vertaald naar het proces van ‘Doelgericht leiden’. Daarover lees je meer in onze Academie!

* In dit artikel gebruiken we de titel commandant of leidinggevende als een man met een verwijzing hierna in de ‘hij’ of ‘hem’ vorm. Uiteraard zijn commandanten en leidinggevenden net zo goed vrouwen en dus kun je hier overal net zo goed ‘zij’ of ‘haar’ invullen. Voor de leesbaarheid van het artikel hebben we echter gewoon even lekker pragmatisch gekozen voor de mannelijke vorm. Just so you know.

We hopen dat je met de informatie in dit artikel meer inzicht hebt gekregen in de bedoeling van Opdrachtgerichte Commandovoering. Wil je nog meer weten, of wil je graag praktisch aan de slag met de invoering van Opdrachtgerichte Commandovoering binnen je eigen organisatie? In onze workshop ‘Doelgericht leiden (voor leidinggevenden) of ‘Doelgericht samenwerken‘ (voor teams) neemt Rob Rulkens, Trainer/Coach en Officier (reservist) bij Defensie, je in een dagdeel op interactieve wijze mee in dit boeiende element van inspirerend leiderschap! Boek de workshop exclusief voor jou en je collega’s bij jullie op locatie of kom samen naar onze Inn.

Deel deze informatie