4 goede redenen om tóch naar kantoor te komen

Over welke ontmoetingen prioriteit hebben bij teamwork.

De tijdelijke ‘intelligente lockdown’ in het voorjaar van 2020 heeft veel dingen zichtbaar gemaakt. Waaronder het feit dat heel veel professionals heel veel zaken ook vanuit huis kunnen oppakken, waarvan voorheen gedacht werd dat dit niet kon. In mijn eigen coachingspraktijk merkte ik bijvoorbeeld dat veel klanten toch ook heel blij werden van een coachingsgesprek via videocall. Een mooie manier om laagdrempelig intakes te doen of wanneer een coachingstraject al goed op poten was om tussentijds in verbinding te blijven over de voortgang in het leiderschapsplan. En een operationeel overleg tussen collega’s over een programma wat er aan komt, kan ook prima online en op afstand. Maar de afgelopen tijd werd ook heel helder welke zaken niet handig digitaal op te lossen zijn.

In een bericht van Lonneke Nouwens (directeur bij Frisse Blikken) las ik dit mooi helder opgesomd terug. Ik deel hier graag de zogenaamde 4 C’s die je ook wat mij betreft goed moet onthouden en die heel goede redenen zijn om tóch met regelmaat naar kantoor te komen.

1. Connectie

#teamontwikkeling #teamwork #samenwerken #teambuilding
Teamwork in actie tijdens een teamdag.

In teamwork en leiderschap is verbinding van mens-tot-mens toch echt belangrijk en noodzakelijk. Vanuit deze connectie is het mogelijk om te bouwen aan vertrouwen, maar ook om met elkaar mee te leven, elkaar te steunen, om te vieren en gewoon om teamgevoel te creëren. “Teams waar je bij wilt horen” kunnen alleen bestaan als je stimuleert dat deze connectie kan groeien. Organiseer dus met regelmaat een teamdag waarop men samen kan overleggen maar ook gewoon kan ‘zijn’. Dat kan op kantoor, of wanneer dit beter past bij de doelstelling van de dag of de coronamaatregelen, in de natuur of op een andere passende inspirerende locatie.

2. Conflict

Conflicten horen erbij!

Goede conflicten zijn als zuurstof voor een team en onmisbaar om een (groeps)fase verder te komen in teamontwikkeling. Alleen, houden wij mensen van nature niet zo van conflicten. We gaan ze meestal liever uit de weg. Conflicten vermijden gaat online nog makkelijker dan op de werkvloer, waardoor zaken op afstand vaak hoger oplopen dan nodig is. Conflict ontstaat vaak uit onbegrip voor elkaars standpunt. Zorg er dus voor dat wanneer je voelt dat het schuurt (of juist al tijden niet meer!) dat je geen afstand neemt maar elkaar juist opzoekt. Zonder wrijving geen glans en voor wrijving moet je toch echt contact maken. Dus plan een afspraak voor een retro of teammeeting over de kwaliteit van teamwork en ga het gesprek met elkaar aan. Heb je hier hulp bij nodig? Vraag het! Neem je verantwoordelijkheid voor sterk teamwork en je eigen werkgeluk!

3. Creativiteit

Blog Annelies | Klef stel - Werken aan een te gezellig team
Afspreken kan ook in de buitenlucht.

Wanneer je met een aantal mensen aan een project werkt en je wilt de kracht van teamwork benutten, dan is het erg raadzaam om elkaar op te zoeken voor een goede brainstormsessie. Dat kan zowel in de ‘beeldvormende fase’ van een project, waarbij je elkaars input nodig hebt om de omvang van een project of probleem helder te krijgen, maar dit kan ook in de ‘fase van de oplossingen’. Voel aan wanneer het tijd is om uit je (thuiswerk)koker te komen en elkaar op te zoeken. Boek een grote ruimte met veel whiteboard en flip-over vellen en maak in een paar uur zichtbaar op de muren wat er in je hoofd gebeurt. Zo kun je gebruik maken van elkaars inzichten en voortborduren op elkaars ideeën. Het uitwerken van zaken kan dan weer prima op je thuiswerkplek, maar zo heb je echt even de kracht van teamwork kunnen ervaren.

Tip: Zorg ervoor dat je dit soort sessies goed voorbereid. Waar gaat de sessie over en wat wil je bereiken? Wanneer je dit vooraf helder hebt, kun je niet alleen veel effectiever en efficiënter werken, maar ook maak je het makkelijker voor die collega’s met een meer introvert profiel die graag éérst ergens over nadenken, voordat ze ergens over beginnen te praten. Ook dát is teamwork; zorgen dat je de meest ideale omstandigheden creëert om het beste uit je mensen te halen.

4. Concentratie

4 redenen om naar kantoor te komen_uitgelicht
Een fijne werkplek is echt belangrijk!

En hier wordt het maatwerk. Want deze is niet voor iedereen nodig maar vraagt om zorg op maat. In de lockdownperiode werd namelijk ook heel helder dat niet iedereen beschikt over ideale thuiswerkomstandigheden. Sommige mensen delen hun huis met meer mensen dan er kamers zijn. Of er is geen geschikte tafel om aan te werken.

In dat geval is het aan te raden om deze mensen met voorrang een concentratiewerkplek op kantoor aan te bieden, die ze kunnen gebruiken voor het individuele werk wat anderen juist vanuit huis kunnen oppakken.

Heb jij dit soort plekken niet beschikbaar? Vraag een medewerker dan om zelf mee te denken voor een geschikte oplossing. Misschien is er een toffe werkplek in de buurt van zijn of haar huis beschikbaar die men tegen een kleine vergoeding kan gebruiken voor die dagen in de week?

Vrijheid binnen kaders

Uiteindelijk gaat het er vooral om dat we in deze periode niet te veel ‘van bovenaf’ moeten proberen te regelen hoe zaken op de werkvloer zouden moeten gaan. Geloof in de kracht en het vermogen van je mensen om zelf met passende oplossingen te komen. Om te komen met ideeën en oplossingen die passen binnen de regels die ‘het nieuwe normaal’ op dit moment met zich meebrengen. Geef je mensen vrijheid binnen kaders door gebruik te maken van het proces van “Doelgericht leiden”. (Lees dit artikel over Doelgericht leiden). Jij vertelt je mensen in dat proces ‘wat’ je van hen zou willen (bijvoorbeeld een plan over hoe zij in de aankomende periode als team willen samenwerken) en ook leg je uit ‘waarom’. Verder geef je heldere kaders mee (bijvoorbeeld RIVM richtlijnen en aantal beschikbare werkplekken/werkruimtes in een periode), maar vertel mensen niet ‘hoe’. Zo brengt deze bijzondere periode namelijk persoonlijk leiderschap en teamwork. Twee bijwerkingen van een naar virus waar we dan wél weer heel blij mee mogen zijn.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen of heb je in de aankomende periode hulp nodig bij zaken die in dit artikel genoemd worden? Laat gerust van je horen, want ik denk graag met je mee!

Met inspirerende groet,

Annelies Rulkens-Zielman
Directeur/Eigenaar bij Inn-spiratie: team- en leiderschapsontwikkeling


Terug naar overzicht
Deel deze informatie

"Alleen ga je sneller, samen kom je verder."

Wil je elke maand Inn-spiratie in je mailbox? Abonneer je dan op Inn-houd. Onze maandelijkse nieuwsbrief met artikelen over teamontwikkeling en leiderschap.

  • gratis inzichten
  • gratis toepassingen
  • gratis ideeën

Het bouwen van een sterk team is het tofste werk wat er is. Maar soms ook best ingewikkeld. In Inn-houd delen we maandelijks praktische tips en tools.

Inn-spirerende artikelen. Dat is Inn-houd!

Wil je weten wat we voor je kunnen betekenen?

Wil jij aan de bak en denk je dat onze werkwijze bij jou past? Stuur ons een bericht en je hoort heel snel van ons.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.