Onder een vergrootglas
Van de eerste naar de vijfde versnelling
De tijdelijke ‘intelligente lockdown’ in het voorjaar van 2020 heeft veel dingen zichtbaar gemaakt. Zo zagen we bijvoorbeeld dat de verplichte thuiswerksituatie in teams werkte als een vergrootglas. Wat goed gaat wordt helder, maar helaas gaat het vaak ook extra schuren op zaken waar het nog niet lekker loopt in de samenwerking.
Dus waar het voor Inn-spiratie en mij in de eerste weken na de boodschap van Rutte om ‘vooral thuis te blijven’ ook echt een lege agenda opleverde – immers alle teamactiviteiten en leiderschapstrainingen werden pardoes afgeblazen – draaide dit vanaf half april om. En hoe! De agenda zat ineens goed vol.
Een extra paar ogen op de teamdynamiek
Vanuit de vraag of we mee konden kijken in de teamdynamiek, leiderschapscommunicatie en samenwerking van (nu voornamelijk) digitale teams, zagen we veel teams én hun leiders worstelen. “Hoe zorg je ervoor dat je je team ruimte en verantwoordelijkheid geeft, maar elkaar niet uit het oog verliest?” Die vraag stond vaak centraal in de opdrachten die ik als team- en leiderschapscoach draaide in de afgelopen periode. Frustratie kon hoog oplopen wanneer men ervoer dat teamleden langs elkaar heen werkten of elkaar niet begrepen.
Zoveel mensen, zoveel verwachtingen
Zoals bij een van mijn klanten waar vanuit het MT een verzoek opkwam om te onderzoeken wat er nodig was om medewerkers na een periode van “Corona-afwezigheid” veilig terug te laten keren in de nieuwe situatie op kantoor. Directeur Frank had Manager Janine gevraagd om uit te zoeken hoe dit het beste kon. Waarop Janine hem twee weken later terugkoppelde dat alles geregeld was en dat de afdelingen verder niets nodig hadden. Frank was chagrijnig want hij had geen voorstel in het MT voorbij zien komen voor een ‘gezamenlijk optreden’. En zo luchtte hij zijn hart bij mij. Toen ik Janine echter voor een 1-op-1 coachingsgesprek sprak, vertelde zij mij juist vol trots hoe zij met haar aanpak lekker pragmatisch en zelfstandig was geweest. Kortom; zij was zich van geen kwaad bewust!
Terugkoppeling vragen
Een advies wat ik in deze situatie kon geven, legden we vast in het proces “Doelgericht leiden”. In dit proces wordt voor alle stakeholders (directie, management en teams) helder hoe je glashelder met elkaar kunt communiceren over verwachtingen. Want stel je voor dat iemand niet doet wat je van haar verlangt; ligt dit dan aan haar inzet of talent óf ligt het misschien aan het feit dat jij jouw verwachtingen niet helder over de bühne bracht?
De grote kracht in deze aanpak is het formaliseren van de terugkoppeling. Niet ervan uitgaan dat de ander jou wel begrijpt, maar het echt checken. Dat lijkt soms wat formeel en vertragend, maar in de praktijk levert dit juist snelheid van handelen op. Je gaat van doel, naar plan en dán pas naar uitvoering. Iets wat in het leiderschapsmodel van Jakob Feenstra ook al zo mooi helder werd voor jou als leider. Maar in het proces van Doelgericht leiden zie je een schematische weergave van de communicatielijnen die binnen teams en organisaties gebruikt kan worden om effectiever samen te werken. Deze is geïnspireerd op het proces “opdrachtgerichte commandovoering” bij Defensie, vertaald naar jouw wereld.
Voorkom gedoe en frustratie in het ‘nieuwe samenwerken’
Met een paar simpele tips en tricks kun je jullie onderlinge samenwerking erg versterken. En daarnaast scheelt het gewoon veel onnodig gedoe en frustratie. Frank en Janine moesten beiden hartelijk lachen toen we met behulp van dit proces hun eigen handelen onder de loep namen. Want allebei zagen ze hoe ze met de beste intenties hadden gehandeld en elkaar tóch even kwijt waren geraakt. De lucht was met één begeleid intervisiegesprek en een paar heldere nieuwe werkafspraken geklaard.
En dat alleen is al de moeite waard om er eens naar te kijken, nietwaar? Niemand wordt immers blij van gedoe in teams. Dus waar wil jij aandacht op vestigen met het vergrootglas van ‘het nieuwe samenwerken’?
Ben jij nieuwsgierig geworden naar het proces van “Doelgericht leiden”? Lees dan hier het artikel en download de samenvatting, zodat jij er direct in je eigen praktijk mee aan de slag kunt. En heb je nog vragen of wil je gewoon even sparren over het ‘nieuwe samenwerken’? Laat gerust van je horen en ik denk graag met je mee!
Met inspirerende groet,
Annelies Rulkens-Zielman
Directeur/Eigenaar bij Inn-spiratie: team- en leiderschapsontwikkeling
Terug naar overzicht