Onder een vergrootglas

Van de eerste naar de vijfde versnelling

De tijdelijke ‘intelligente lockdown’ in het voorjaar van 2020 heeft veel dingen zichtbaar gemaakt. Zo zagen we bijvoorbeeld dat de verplichte thuiswerksituatie in teams werkte als een vergrootglas. Wat goed gaat wordt helder, maar helaas gaat het vaak ook extra schuren op zaken waar het nog niet lekker loopt in de samenwerking.

Dus waar het voor Inn-spiratie en mij in de eerste weken na de boodschap van Rutte om ‘vooral thuis te blijven’ ook echt een lege agenda opleverde – immers alle teamactiviteiten en leiderschapstrainingen werden pardoes afgeblazen – draaide dit vanaf half april om. En hoe! De agenda zat ineens goed vol.

Een extra paar ogen op de teamdynamiek

Vanuit de vraag of we mee konden kijken in de teamdynamiek, leiderschapscommunicatie en samenwerking van (nu voornamelijk) digitale teams, zagen we veel teams én hun leiders worstelen. “Hoe zorg je ervoor dat je je team ruimte en verantwoordelijkheid geeft, maar elkaar niet uit het oog verliest?” Die vraag stond vaak centraal in de opdrachten die ik als team- en leiderschapscoach draaide in de afgelopen periode. Frustratie kon hoog oplopen wanneer men ervoer dat teamleden langs elkaar heen werkten of elkaar niet begrepen.

Zoveel mensen, zoveel verwachtingen

Zoals bij een van mijn klanten waar vanuit het MT een verzoek opkwam om te onderzoeken wat er nodig was om medewerkers na een periode van “Corona-afwezigheid” veilig terug te laten keren in de nieuwe situatie op kantoor. Directeur Frank had Manager Janine gevraagd om uit te zoeken hoe dit het beste kon. Waarop Janine hem twee weken later terugkoppelde dat alles geregeld was en dat de afdelingen verder niets nodig hadden. Frank was chagrijnig want hij had geen voorstel in het MT voorbij zien komen voor een ‘gezamenlijk optreden’. En zo luchtte hij zijn hart bij mij. Toen ik Janine echter voor een 1-op-1 coachingsgesprek sprak, vertelde zij mij juist vol trots hoe zij met haar aanpak lekker pragmatisch en zelfstandig was geweest. Kortom; zij was zich van geen kwaad bewust!

Terugkoppeling vragen

Een advies wat ik in deze situatie kon geven, legden we vast in het proces “Doelgericht leiden”. In dit proces wordt voor alle stakeholders (directie, management en teams) helder hoe je glashelder met elkaar kunt communiceren over verwachtingen. Want stel je voor dat iemand niet doet wat je van haar verlangt; ligt dit dan aan haar inzet of talent óf ligt het misschien aan het feit dat jij jouw verwachtingen niet helder over de bühne bracht?

De grote kracht in deze aanpak is het formaliseren van de terugkoppeling. Niet ervan uitgaan dat de ander jou wel begrijpt, maar het echt checken. Dat lijkt soms wat formeel en vertragend, maar in de praktijk levert dit juist snelheid van handelen op. Je gaat van doel, naar plan en dán pas naar uitvoering. Iets wat in het leiderschapsmodel van Jakob Feenstra ook al zo mooi helder werd voor jou als leider. Maar in het proces van Doelgericht leiden zie je een schematische weergave van de communicatielijnen die binnen teams en organisaties gebruikt kan worden om effectiever samen te werken. Deze is geïnspireerd op het proces “opdrachtgerichte commandovoering” bij Defensie, vertaald naar jouw wereld.

Voorkom gedoe en frustratie in het ‘nieuwe samenwerken’

Met een paar simpele tips en tricks kun je jullie onderlinge samenwerking erg versterken. En daarnaast scheelt het gewoon veel onnodig gedoe en frustratie. Frank en Janine moesten beiden hartelijk lachen toen we met behulp van dit proces hun eigen handelen onder de loep namen. Want allebei zagen ze hoe ze met de beste intenties hadden gehandeld en elkaar tóch even kwijt waren geraakt. De lucht was met één begeleid intervisiegesprek en een paar heldere nieuwe werkafspraken geklaard.

En dat alleen is al de moeite waard om er eens naar te kijken, nietwaar? Niemand wordt immers blij van gedoe in teams. Dus waar wil jij aandacht op vestigen met het vergrootglas van ‘het nieuwe samenwerken’?

Ben jij nieuwsgierig geworden naar het proces van “Doelgericht leiden”? Lees dan hier het artikel en download de samenvatting, zodat jij er direct in je eigen praktijk mee aan de slag kunt. En heb je nog vragen of wil je gewoon even sparren over het ‘nieuwe samenwerken’? Laat gerust van je horen en ik denk graag met je mee!

Met inspirerende groet,

Annelies Rulkens-Zielman
Directeur/Eigenaar bij Inn-spiratie: team- en leiderschapsontwikkeling


Terug naar overzicht
Deel deze informatie

Ons aanbod in leiderschapsontwikkeling

PERSOONLIJKE COACHING

Wanneer je vastloopt in je leiderschap, kun je soms wel wat extra steun en support (of vriendelijke schop onder je kont) gebruiken. Je kunt als leidinggevende bij ons ook terecht voor leiderschapscoaching rondom;

  • Meer uit je team halen (teameffectiviteit)
  • Persoonlijk leiderschap en persoonlijke effectiviteit
  • Verdiepen van jouw leidinggevende vaardigheden en leiderschapseffectiviteit
  • Loopbaanvraagstukken
TEAMDIAGNOSE

Wanneer je er aan toe bent, neem je de stap van jezelf naar je team.

Je combineert persoonlijke coaching met de Teamdiagnose, waardoor je precies weet waar de ontwikkelruimte van je team en van jezelf zit.

Delegeer verantwoordelijkheden en creëer je medestanders in de teamontwikkeling naar de volgende groeifase.

MANAGEMENT DEVELOPMENT

We kunnen heel gericht bijdragen aan Management Development programma’s. Dit kan o.a. door onderdelen uit onze Academie te gebruiken in jullie eigen programma op maat.

Eigenwijs zijn we wel. Want wij geloven dat ècht goede leiderschapsprogramma’s direct effect hebben op de werkvloer. Daarvoor ontwikkelden wij MD-Bottom-Up.

Nieuwsgierig? Neem vrijblijvend contact op.

Meer info? Neem vrijblijvend contact op.
Neem contact op.

"Alleen ga je sneller, samen kom je verder."

Wil je elke maand Inn-spiratie in je mailbox? Abonneer je dan op Inn-houd. Onze maandelijkse nieuwsbrief met artikelen over teamontwikkeling en leiderschap.

  • gratis inzichten
  • gratis toepassingen
  • gratis ideeën

Het bouwen van een sterk team is het tofste werk wat er is. Maar soms ook best ingewikkeld. In Inn-houd delen we maandelijks praktische tips en tools.

Inn-spirerende artikelen. Dat is Inn-houd!

Wil je weten wat we voor je kunnen betekenen?

Wil jij aan de bak en denk je dat onze werkwijze bij jou past? Stuur ons een bericht en je hoort heel snel van ons.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.